Lóerő

2015.07.16. 13:28

Forma 1-es gála a mogyoródi ringen: Tíz ok, amiért érdemes kilátogatni a jubileumi, 30. magyar nagydíjra

Hungaroring - Immáron harmincadszor veri fel Mogyoród és környékének csendjét a Forma 1 július 24-26-a között, pedig némi iróniával innen is üzennénk, hogy tavaly óta csendesebb lett a cirkusz, köszönhetően az aktuális turbómotoroknak.

Munkatársunktól

A nyugalom megzavarása az idén különösen garantált – még hivatalosan is –, hiszen koncert is lesz.

A Hungaroring olyannyira biztos pont lett a versenynaptárban, hogy simán túlélt egy rendszerváltást, sőt anno elég egyedülálló volt, hogy a vasfüggönyön belülre látogattak el a nyugati világ autóversenyzői.

Miközben rengeteg dolog sajnálatos módon megszűnt Magyarországon, a Forma–1 az elmúlt 30 évben állandó támogatást kapott a kormányzattól. A mogyoródi ring ma már Monza és Monte-Carlo mellett az egyetlen olyan versenypálya, ahol megszakítás nélkül rendeznek – ilyen hosszú ideje – a királykategória szereplőinek versenyeket. Akit mindez nem győzött meg, azoknak érvelünk most!

A háromnapos bérlettel rendelkezők kilátogathatnak a csütörtöki boxutca-látogatásra, ahol csaknem az összes pilótával összefuthatnak. Fotó: Drew Gibson/Getty Images/Red Bull Content Pool

KÖNNYEN MEGKÖZELÍTHETŐ – BÁRMIVEL

Ingyenes buszok indulnak a futamra, de a HÉV is megáll ilyenkor a pályától pár perc gyaloglásnyira. Budapest belvárosa csak 20 kilométer a ringtől, és gyakorlatilag 20 perc alatt el is érhető. Bécs 265 kilométer, Pozsony pedig csupán 222 kilométer, ám az idén legfőképp sok német nézőre lehet számítani, mivel az ő nagydíjukat ebben a szezonban törölték a versenynaptárból.

A BÉRLET TÖBBET AD

A háromnapos bérlettel rendelkezők kilátogathattak a csütörtöki boxutca-látogatásra!

BOXUTCASÉTA – MAGYAR TALÁLMÁNY

Magyarország volt az első versenyhelyszín, ahol a rendezők a nézők számára – ha csak pár óra erejéig is, de megnyitották ezt a zárt világot. Egyáltalán nem törvényszerű az, hogy ennyire közel kerülhetünk a csapatokhoz és a versenyzőkhöz az érdeklődők! Becsüljük meg tehát ezt a lehetőséget!

KONCERTEK

Először vállal a promoter hivatalos zenei rendezvényt a Hungaroringen. Ugyan mindig is volt több-kevesebb legális fesztiválszervezés a pálya körül – tavaly David Hasselhoffék koncerteztek –, de most lesz először igazán eredeti partihangulat a Forma–1 szervezőinek jóvoltából. Talán minden kilátogató néző talál magának megfelelő előadót. Íme a lista: Magna Cum Laude, Charlie, Demjén Ferenc, Lerch István, Beatrice, Tóth Vera, Somló Tamás, Radics Gigi és a Wellhelo. Fontos információ, hogy csak az első tízezer regisztrált jegytulajdonos juthat be a koncert területére.

HANGULAT

Ez az, amire sohasem volt panasz, mert lehet akármekkora hőség a mogyoródi „katlanban", a rajongók kitartanak. A verseny után kis túlzással teljesen mindegy, hogy kik állnak fel a dobogóra, a közönség méltón megünnepli a versenyzőket. A pilóták rendre felhozzák ezt az interjúik során: itt mindig kiváló a hangulat, nem lehet azt mondani, hogy a kutya se kíváncsi rájuk. Mindemellett az is kitűnik, hogy nem focimeccsen vagyunk, azaz bárki ünnepel itt bárkivel. Hány häkkinenes zászlóval lehetett találkozni akkoriban a schumacheres tábor kellős közepén – nézeteltérés nélkül, jó barátságban.

A GRIDLÁNYAINK

Sebastian Vettel is megjegyezte már, hogy a magyar nagydíjon vannak a legszebb rajtrácslányok. Ezt egy olyan versenyzőnek, aki az autóit női nevekről nevezi el, ugyan higgyük már el!

A PÁLYA TÖRTÉNELME

Talán utoljára lesz ebben a formájában élvezhető a Hungaroring. Évek óta készítik elő a pálya újraaszfaltozását, és az idén a szeptemberi kamionverseny után valóban neki is kezdenek a munkálatoknak. Az, hogy esetlegesen megváltozik-e jövőre a főépület és a többi kiszolgáló létesítmény, jelenleg még nem tudható; de tervben van.

A KÖRNYÉK

Akik az ország távolabbi szegletéről jönnek, azoknak érdemes egy füst alatt érdemes megnézni a környéken az egyéb látnivalókat is, mint például a pálya szomszédságában található csúszdaparkot. És mivel már említettem, hogy tényleg csak 20 percnyi autóútra van Budapest belvárosa, a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

NELSON PIQUET ÉS A BMW

Aki már biztosan itt lesz, az az első kettő hungaroringi futam győztese, Nelson Piquet. Sajnos az eredeti Williams FW11-es nem működőképes, helyette viszont egy olyan járgányt hoznak, ami még sohasem koptatta Mogyoród leggyorsabb aszfaltját: a BMW M1-es Procar autót! Aki nem ismerné, ezekkel az autókkal a 80-as években betétfutamon hajtottak a

sportautózás, a túraautózás és a Forma–1 nagyjai, és bizony mindezt nem épp jutalomautózásnak fogták fel. Niki Lauda meg is vásároltatta Ron Dennis-szel a saját BMW-jét, és a McLaren csapattal készítette fel a soron következő versenyre. Hiába, az osztrák pilóta sosem bízott semmit a véletlenre.

PÓZOLJ PILÓTÁVAL!

Nem annyira megközelíthetetlenek a sztárok, a nézőtér mögött is bele lehet futni akár Damon Hillbe, Jaime Alguersuariba vagy egyéb hírességbe. A Forma-1 vezetősége – látván a romló nézőszámokat – a versenyzőket rendre ki is parancsolja a nézőtér mögé, egy kis autogramosztásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!