Lóerő

2015.01.08. 08:38

Hány éve is történt?

Motorizációs történelem.

242 éve, 1773-ban Cook kapitány áthajózott a Déli-sarkkörön, ő volt az első európai, aki idáig eljutott.

222 éve, 1793-ban Jean-Pierre Blanchard végrehajtotta az első sikeres ballon repülést Amerikában.

215 éve, 1800-ban született Jedlik Ányos István pap, fizikus, az elektromotor, a szódavíz-előállító készülék és a dinamó feltalálója. Legismertebb felfedezése az öngerjesztés elve volt, illetve az ezt demonstráló egysarki villany-indító, ebben fogalmazta meg legalább hat évvel Siemens és Wheatstone előtt a dinamó elvét. Összesen mintegy 80 találmányt valósított meg részben vagy teljesen.

102 éve, 1913-ban bemutatták a szedán (sedan) vagyis zárt-karosszériás gépkocsit a New York-i autókiállításon.

101 éve, 1914-ben Henry Ford bevezette az autó összeszerelő futószalagot. Ám ez nem az ő találmánya volt. Két magyar mérnök, Galamb József és Farkas Jenő is részt vettek a T-model tervezésében. A gépkocsi bolygóműves sebességváltója és elektromos gyújtóberendezése is Galamb elgondolásai szerint készült. Az ő találmánya a szerelőszalag is.

95 éve, 1920-ban Meghalt John Francis Dodge, az idősebbik autógyártó és milliomos Dodge-fivér. Már a befutott Ford cég legnagyobb részvényeseiként alapították meg saját autógyárukat, 1914-ben elkészült első autójuk, és a cégek közt elsőként egy 61 oldalas kézikönyvet is mellékeltek a remek minőségű kocsikhoz.

46 éve, 1969-ben a Concorde szuperszónikus repülőgép teljesítette első próbarepülését Bristolban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!