Lóerő

2015.06.04. 08:45

Hány éve is történt?

Motorizásciós történelem.

Kelemen Attila

140 éve, 1875-ben született Svachulay Sándor, a magyar repülőgép-tervezés és építés egyik úttörője.

132 éve, 1883-ban útjára indult az Orient-expressz. A terveknek megfelelően, a párizsi Keleti pályaudvart elhagyta az első Isztambulba induló gyorsvonat, a későbbi Orient-express. Először vezetett állandó vasútvonal Franciaországtól a Boszporuszig. Az út kereken három nap és éjszaka tartott; Párizs-Bukarest 53 óra, Párizs-Isztambul 70 óra. Az Orient-express fényűzően berendezett luxusvonat volt, háló- és étkezőkocsival, több komforttal, mint amennyit egyes nagy szállodák kínáltak. A berlini kongresszuson szerződésben kötelezték a balkáni országokat és a Török Birodalmat, hogy Bécs és Isztambul, továbbá Thesszaloniki között kiépítsék a vasútszakaszt. 

119 éve, 1896-ban először tesztelte sikeresen Henry Ford új járművét Detroit utcáin.

35 éve, 1980-ban földet ért a magyar-szovjet űrutazás legénysége Farkas Bertalan egy hetet töltött a világűrben.

34 éve, 1981-ben halt meg ifj. Csonka János gépészmérnök. A magyar automobilizmus érdekében eredményes munkát fejtett ki. Vállalatánál, a Csonka Gépgyárban korát megelőzve szociális létesítményeket alapított. Testvérével széles körű kísérleteket folytattak mikrokarburátornak nevezett találmányukkal. A hangsebesség közelében porlasztó karburátorral 15 százalékos benzinmegtakarítást sikerült elérni az egész működési tartományban, tiszta kipufogás mellett. 

29 éve, 1986-ban hosszú szünet után újra megindult a Budavári Sikló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!