Lóerő

2015.05.24. 16:25

Hogyan óvja meg autóját a jégtől?

A casco biztosítás védelmet jelent jégkár ellen is. Sokat tehetünk - biztosítástól függetlenül is - autónk védelméért.

Budai Dávid

Az elmúlt hét heves zivatarai és a Vas megyében több helyen is lehulló jégeső ismét ráirányította a figyelmet az autókat érő jégkárra. Kristóf Rolandot, egy szombathelyi biztosítótársaság tanácsadóját kérdeztük arról, hogyan előzhetőek meg az ilyen jellegű károk, de választ kaptunk arra is, mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

Fotó: Szendi Péter

A tanácsadó elmondta: a gépkocsik felelősségbiztosítása nem téríti meg a jég okozta kárt. Ha biztonságban akarjuk tudni autónkat, mindenképpen érdemes casco biztosítást kötnünk, hiszen ez a biztosítás számos elemi kár ellen nyújt hatékony védelmet, ezen felül pedig, ha ellopják az autónkat, akkor is fizet a biztosító. Amennyiben rendelkezünk biztosítással és kár érte az autónkat, a tanácsadó szerint a legfontosabb, hogy haladéktalanul jelentsük azt be biztosítónknál. A térítés mértékét a kárszakértő határozza meg, azonban itt fontos megjegyezni, hogy a biztosítók mindig az autó pillanatnyi értékét veszik ilyenkor figyelembe. Vagyis hiába kötöttünk biztosítást évekkel ezelőtt új autónkra, csak a reális piaci érték után fizetnek.

A jég hatalmas károkat tud okozni, elképzelhető, hogy a kárszakértő gazdasági totálkárt állapít meg, mivel az autó javíttatása többe kerülne, mint a gépkocsi értéke. Meg kell említeni, hogy a biztosításokba általában önrészt is beépítenek, amelynek a mértéke általában tíz százalék, valamint fontos tudni, hogy casco biztosítást csak tíz évnél fiatalabb autókra lehet kötni. A casco biztosítások díja elég széles skálán mozog, függ a biztosítótól, de az autó értékétől is, lehet évi 25-30 ezer forint, de akár évi 300 ezer is. Kristóf Roland azt tanácsolja, függetlenül attól, hogy van-e biztosításunk vagy sem, mindenképpen érdemes figyelni az időjárási riasztásokat, és autónkat ilyenkor lehetőleg fedett helyen állítsuk le. Ez nem minden esetben oldható meg, mert egyrészt nem mindenkinek van garázsa, másrészt útközben is érhet minket kár, de fontos, hogy az előrejelzéseket komolyan vegyük, mivel a jég akár a szélvédőt is betörheti, és a karosszérián is komoly sérüléseket tud okozni. Sok, garázzsal nem rendelkező autótulajdonos fa alatt parkol, hogy védje autóját. A jég ellen ez akár hatásos is lehet, de ilyenkor azt is kockáztatjuk, hogy egy ág zuhan az autónkra. A tanácsadó elmondta: nagy viharok után ugrásszerűen megnő a kárbejelentések száma, nem volt ez a másképp a legutóbbi viharoknál sem.

Kristóf Roland azt tapasztalja, hogy az emberek egyre tudatosabbak a vagyonvédelemben, és ez meglátszik azon is, hogy a lakosság nyolcvan százaléka rendelkezik valamilyen vagyonbiztosítással. Érdekes, hogy sokan rendszeresen elviszik szervizbe autójukat, de orvosi szűrésre már nem mennek el, pedig fontos lenne, ha nem csak értékeinkkel, de magunkkal is törődnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!