Lóerő

2015.09.03. 06:29

Jön az európai szezonzáró: Monzában vesz búcsút a kontinenstől a száguldó cirkusz

Monza - A 2015-ös Formula 1 világbajnokság tizenkettedik futamát az olaszországi Autodromo Nazionale Monzán rendezik.

Kelemen Attila

Az öt kilométer hosszú versenypályán, a Monzai Királyi Parkban, Olaszországban, Milánótól északkeletre 1922. szeptember 3-án rendezték meg a nyitóversenyt. 1950 óta rendezik meg itt mindössze egyetlen éves megszakítással a Formula–1 olasz nagydíjat. 1980-ban a pálya átépítése miatt az olasz nagydíjat egy évre az imolai Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypályára helyezték át.

Ide a csapatok a legalacsonyabb leszorító erejű csomagjukat hozzák el. Az autók sebessége a pálya leggyorsabb pontján elérheti a 350 km/h-át, és egy kör 75 százalékát teljesítik teljes gázon a versenyzők.

A fékeknek is komoly szerepük itt, és néhány kanyarban a pilótákra olykor 5G erő is hat. Mivel a pálya eléggé hepehupás az autó stabilitása is fontos kérdés.

A hétvége menetrendje, péntek: első szabadedzés (10 óra), második szabadedzés (14 óra). Szombat: harmadik szabadedzés (11 óra), időmérő edzés (14 óra). Vasárnap: a verseny rajtja magyar idő szerint 14 órakor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!