Lóerő

2015.04.23. 13:44

Kezdődik az Eb - Kiss Norbert címvédésre készül

A hétvégén Valenciában rajtol a 2015-ös kamionos Európa-bajnokság. A mezőnyben ott van a címvédő, az Oxxo Energy Truck Race Team szombathelyi pilótája, Kiss Norbert.

Tóth Gábor

Az elmúlt évek talán legizgalmasabb szezonnyitója következik, ugyanis az MAN gyár kiválásával az idén nem volt közös teszt a top pilóták számára. Így nem lehet tudni, ki hol tart a fejlesztésekkel, mennyit gyorsultak a versenyzők tavalyhoz képest – a szombati időmérő futamon lehet majd először látni az erőviszonyokat. Ráadásul egy új, mindenki számára ismeretlen pályán Spanyolországban, Valenciában rajtol a sorozat.

Egy pillanat a néhány héttel ezelőtti tesztből. Kiss Norbert (jobbra) bízik a kamionban, a csapatban. Fotó: Oxxo Energy Truck Race Team

– Bár nem sokat tudunk az ellenfeleinkről, bízom magunkban, a csapatban és a kamionban, hiszen egész télen azért dolgoztunk, hogy egy stabil, megbízható és ismét gyors versenykamiont építsünk – fogalmazott a 2014-es szezon Európa-bajnoka, Kiss Norbert. – Legnagyobb riválisunk vélhetően két háromszoros Eb-győztes lesz: Jochen Hahn egy teljesen új kamiont épített, Antonio Albacete viszont „csak" átépítette a járművét – hogy hogyan dolgozott a csapatuk, az majd szombaton kiderül. Egyértelmű céllal futunk neki a szezonnak, meg akarjuk védeni az Európa-bajnoki címünket! Nem lesz könnyű, de eddig egyik évünk sem volt egyszerű. Idén mi megyünk az 1-es rajtszámmal, ráadásul hazai közönség előtt, a Hungaroringen is versenyezhetünk – számunkra a legjobban várt pillanat a magyarországi verseny. A valenciai pályán gyalog már végigmentem néhány éve, szerintem a vonalvezetése és a pálya jellege kedvező számunkra. Ettől függetlenül szoros csatát várok.

Az idei évben megváltoztatták a pontozást. Szombaton és vasárnap is két-két futamot rendeznek. Az elsőre az időmérő alapján állnak fel a pilóták, és a futam végén az első nyolc helyezettet megfordítják a második futamra, vagyis az első majd a nyolcadik helyről rajtolhat, és így tovább. Eddig a második futamon kevesebb pontot kaptak a pilóták, de idén ezt megváltoztatta az FIA, és mindkét futamért ugyanannyi pont jár.

Tíz versenyhétvége vár a csapatokra, a pilótákra. A Hungaroringen szeptember 4-6-án versenyez a mezőny, de a sportág kedvelői Ausztriában (Red Bull Ring, május 16-17.) és Csehországban (Most, augusztus 28-30.) is szurkolhatnak Kiss Norbinak. A szezon október 11-én zárul Franciaországban, La Mans-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!