Lóerő

2016.02.05. 08:31

Ki lesz a befutó az ADAC nyári gumi tesztjén 2016-ban? (x)

A világ komoly figyelmet szentel az ADAC nyári gumi tesztjeire. A gyártók is figyelemmel kísérik a tesztek eredményeit, hiszen rendkívüli jelentőséggel bírhat egy-egy alul- vagy felülértékelés.

Léteznek olyan abroncsok, amelyek A-A jelzéssel rendelkeznek, az ADAC nyárigumi teszt során mégis a középmezőnyben végeztek – mondja az autógumiakció szakembere. Ez azért ad okot gyanakvásra, mert az A-A jelzésű gumiknak kiválóan kellene teljesíteni vizes útviszonyok közepette, ráadásul elő kellene segítség az üzemanyag takarékosságot, a valóságban ez mégis enyhe túlzásnak vagy szépítésnek tűnik. Épp ezek a tesztek jelentik a féket a gyártók számára annak elkerülésére, hogy túlzottan felülértékeljék a saját termékeiket. A piaci viszonyokról az is árulkodó képet fest, hogy az ADAC maga is komoly botrányba és csalás gyanújába keveredett 2014-ben...

Ettől függetlenül van okunk azt feltételezni, hogy az ADAC tesztjei függetlenek és reális képet mutatnak a gyártók termékeiről. Megkérdeztük a www.autogumiakcio.hu szakértőjét, szerinte melyik gyártó abroncsai győzedelmeskedhetnek 2016-ban a nagy nyári gumi megmérettetésben.

A szakértő szerint minden évben néhány gyártó termékei szálnak versenybe, a többiek csupán a statiszta szerepét töltik be. Bár ezt ebben a formában kijelenteni talán kicsit túlzás, hiszen a lista alsó felében is részben a nagy gyártók harmadtermékei szerepelnek.

Érdemes a tavalyi teszteredményeket is megfigyelni, ha pontosabb képet szeretnénk kapni a várható fejleményekről. A Michelin és a Pirelli is rosszabbul szerepelt a vártnál, így számukra kiemelt jelentőséggel bírna egy jó eredmény. Azt is mondhatnánk, számukra a legfontosabb a felminősítés; nem túl előkelő dolog elmaradni a középkategóriás Vredestein, Hankook abroncsokkal, illetve fej-fej mellett szerepelni az alsó-kategóriás Sava termékeivel.

A Goodyear mindenképpen az egyik fő esélyese az ADAC tesztnek. A fő gyengesége még mindig komfortérzete, egyszerűen túl hangos. Ha ezen sikerült némiképp javítani, esetleg egy-két tizedponttal jobb minősítést kap, akkor jó eséllyel pályázhat az első helyre. A Dunlop termékei ugyanebben a betegségben szenvednek; esetükben is túl hangos a menetzaj. A prémium kategóriás termékek közül természetesen idén is esélyes lehet a Continental. A gyengélkedő Michelin vagy a még jobban gyengélkedő Pirelli győzelme enyhe meglepetés lenne.

Nem lehet kizárni, hogy meglepetés születik. A Nokian Line abroncsa a tavalyi évben felállhatott a képzeletbeli dobogóra, de a középkategóriás Hankook is ott loholt a legsikeresebbek nyakában. Utóbbi mellett szól az az elképesztő innovációs fejlődés, amit a gyár az utóbbi években képes volt bemutatni. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, melyik gyártók mely termékei kerülhetnek a lista elejére, de annyi bizonyos, hogy a papírformától jelentős eltérésre nem kell számítani.

Hamarosan kiderülhet, mely gyártók részesülhetnek a független autósklub kegyeiből; a teszt értékét növeli, hogy a klub összesen mintegy 2000 különböző gumit vásárol fel névtelenül, így az elkészült tesztek átfogó képet nyújtanak mindazoknak az autósoknak, akik felelősen és okosan szeretnének autógumit választani. Érdemes időről időre követni az eredmények alakulását, hiszen hasznos információval szolgálhat szinte bármely ismert gyártóról és termékéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!