Lóerő

2012.07.01. 13:50

Klíma: karbantartás és megfontolt használat

Az autó gyors, csendes, huzatmentes szellőztetését teszi lehetővé a tetőablak, amely mostanában kevésbé divatos, mint a klíma.

Arany Gábor

- A légkondicionálónál fontos a rendszeres karbantartás és a megfontolt használat - tanácsolta Fatér Imre. - Évente ellenőriztessük a működését, gondoskodjunk a fertőtlenítéséről és egyben a pollenszűrő cseréjéről - tette hozzá az egerszegi kft. ügyvezetője. - Erre egyébként a bekapcsolásakor jelentkező kellemetlen szagok is figyelmeztetik az autóst.

 

 

- Ha el akarjuk kerülni az egészségügyi problémákat, akkor megfontoltan használjuk a klímát. A külső és belső hőmérséklet között ne legyen több 10 Celsiusfoknál, mert kiszálláskor rosszullétet is okozhat a túlhűtés. Rövid utakon ne kapcsoljuk be, mert a megfelelő hőmérséklet ilyenkor nem érhető el, ám könnyen megfázhatunk, vagy ízületi gyulladást kaphatunk. Hosszabb utazáskor és dugóban araszoláskor előnyös a klíma, amely ma már az új autók megszokott része. A gyors kiszellőzetéshez, a kényelmes utazáshoz 20–25 Celsius- fokos külső hőmérsékletig azonban legjobban a tetőablak vált be - fogalmazta meg Fatér Imre.

- A modern, gyárilag beépített rendszerekkel huzatmentes szellőztetést lehet elérni, anélkül, hogy a menetszél zavaró lenne. Többféle módon állíthatjuk be, elhúzva, billentve bármilyen helyzetben rögzíthetjük. Ezek ára a kiviteltől függően 100-500 ezer forint között van. Az egyszerűbb modellektől a teljes panorámát nyújtó, motoros árnyékoló rolóval építettig, bármit meg lehet találni - tette hozzá. - Az utólagos beépítéstől azonban óvok, mert számos probléma forrása lehet - mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!