Lóerő

2015.02.26. 09:12

Kötelező biztosítás: ennyire tájékozatlanok lennénk?

Az autótulajdonosok tájékozatlanok a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról egy online biztosító felmérése alapján.

Kelemen Attila

A felmérés során a biztosítással kapcsolatos felmondási és fizetési határidőkkel a megkérdezettek 39 százaléka nem volt tisztában.

A jármű tulajdonosváltásakor követendő biztosítási teendőket a megkérdezettek 35 százaléka nem ismerte, különösen nem az öröklés esetén szükséges intézkedéseket. Aki gépjárművet örököl, annak a hagyatéki eljárás befejeződésétől számítva 30 napon belül meg kell kötnie a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, mert a korábbi szerződés akkor automatikusan lejár.

A járműtulajdonosok 97 százaléka nem tudta, hogy mely országokba utazva nem kell kiváltani a zöld kártyát. Az EU-n belül a csillagos rendszám automatikusan igazolja azt, hogy a kocsin van kötelező biztosítás, míg az Európai Gazdasági Térség más országaiban, valamint Svájcban a rendszám mellé ragasztott ovális országjel utal ugyanerre. A zöld kártyát csak az ezen kívüli országokba kell kiváltani.

A megkérdezettek 35 százaléka nem tudta, hogy miképpen kerül át az új kocsira a korábbi járművön elért bónusz fokozat. Ma már a Központi Kárnyilvántartó Rendszerből hívják le a biztosítók a tulajdonos baleseti besorolását. Problémát jelenthet az, ha később adja el a régi autóját valaki, mint ahogyan az újat megvásárolta. Ilyenkor az új kocsi biztosítása az alap (A0) fokozatba kerül, és a korábban elért bónusz csak a régi autó eladását követően jár az újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!