Lóerő

2010.11.04. 10:47

Láthatatlan tűz

Menekültek a szerelők a láthatatlan tűz elől, a felvétel felcsapnak a színtelen lángok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Láthatatlan - legtöbbször így jellemzik a metanol (Top Methanol) égésénél felcsapó lángokat. A versenyüzemanyagként is hasznosított alkohol ugyanis szinte teljesen színtelen lánggal ég (nappal nem látható), ami megdöbbentő tud lenni egy-egy baleset alkalmával. Egy 1981-es Indianapolis-i baleset felvételein jól látszik az, ami nem látszik. Az átalgosan 106-os oktánszámú metanollal hajtott versenyautó lángra kap, a tüzet oltóknak pedig mindent be- és le kell poroltózniuk, hogy megszüntessék a lángokat, amiket nem is látnak.

A szerelők hirtelen elmenekülnek az autótól, a versenyző kiszáll a gépből, s van, aki érzi, hogy lángol, s kiabál/integet, hogy valaki oltsa már el. Megdöbbentő. A metanol jobb hatásfokkal ég, mint a benzin, viszont fütőértéke csak a fele annak. Növeli a fogyasztást, kikezdi a műanyag alkatrészeket, víztartalma miatt korróziót okoz, mérgező, elégése után pedig rákkeltő formaldehid is keletkezik. (forrás: wikipedia, totalbike.hu)

Egy másik emlékezetes baleset, 1994-ben Verstappen autója lángra kap a box-utcában, ugyanez színtelen lángokkal "furcsán" festett volna a videófelvételeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!