Lóerő

2016.07.07. 18:55

Legyen fedél alatt! - Egy esőbeálló is sokat segíthet az autónk védelmében

Szombathely - Egy garázs sokat jelent az autótulajdonosok számára. Hiszen nemcsak az erős napsugárzástól óvhatják meg négykerekűjüket, hanem a heves esőzésektől is. Mi most a leginkább költség- és helytakarékos megoldás, a nyitott beálló mellett érvelünk.

Kelemen Attila

A szabad ég alatt parkolással szemben bármilyen garázs komoly védelmet nyújt. Ám mind közül a legolcsóbb és leghelytakarékosabb megoldás a nyitott beálló. Sokan úgy gondolják, hogy ez csupán félmegoldás, ám a lenti érveléseinkből kiderül, hogy miért lehet hatékonyabb ötlet a zártnál.

A gépkocsi mindennapi használati eszközzé vált, éppen ezért nemcsak a rendszeres karbantartására kell figyelnünk, hanem mindemellett azért is mindent el kell követnünk, hogy olyan helyen tároljuk, ahol az időjárás viszontagságainak nincs kitéve.

Fő érvek a nyitott garázs mellett: kevés helyet foglal, olcsó a kivitelezése, és engedély sem kell hozzá. Fotó: VN-archív

KEVÉS HELYET FOGLAL

Akinek van saját kertje vagy udvara, az szerencsésnek mondhatja magát, ám nem minden esetben fér el egy komplett garázs a telken. Ilyen helyzetben ajánlott a nyitott garázs, ami egyrészt kevés helyet foglal, másrészt mégis megóvja az autót a csapadékoktól, a jégesőtől, hótól, mi több: a nap UV-sugárzásától is. És akkor még nem is beszéltünk a madarak ürülékéről.

Sokan rögtön feltennénk a kérdést, hogy ez mitől kisebb, mint a zárt helyiség, hiszen az autó így is ugyanakkora helyet foglal. Ez igaz is, ám ha éppen nincs bent az említett négykerekű, akkor máris kiváló placcul szolgál a kerti asztalnak vagy akár a felfújható medencének. Azaz: csak akkor foglalja a helyet a kertben, ha éppenséggel parkolunk benne.

OLCSÓBB MEGOLDÁS

A helyspórolás mellett a másik érv, ami miatt népszerű az esőbeálló, az az alacsony építési költség. Nem csupán a kevesebb anyag kíméli a pénztárcánkat, de a munkadíjat is minimálisra csökkenthetjük. Az pedig már csak hab a tortán, hogy hamarabb el is készül, mint egy zárt garázs. A szerkezete nem túl bonyolult: tartóoszlopokra van szerelve a tető. Építhetjük a ház oldalához erősítve, de akár önálló épület is lehet. Így van, aki három oldalát hagyja nyitva, és van, aki mind a négyet. Készen is beszerezhető, ám ha saját magunk építjük, akkor a méretét az autónknak megfelelően szabadon alakíthatjuk. Többnyire fából készülnek, tetejük pedig lehet lemez, cserép vagy éppen zsindely. A leggyakoribb megoldás a cserép, amelynek a hőszigetelő tulajdonsága jobb.

NEM KELL RÁ ENGEDÉLY

Amellett, hogy helyet és pénzt spórolhatunk vele, egy újabb érv, hogy nem kell rá építési engedélyt kérni.

JOBBAN SZELLŐZIK

Miért fontos az, hogy átjárja a levegő? Bármilyen furcsán is hangzik, a rossz szellőzéssel rendelkező zárt garázsnak az autónk rozsdásodásra hajlamos alkatrészei láthatják kárát. Ez legfőképpen a téli időszakban igaz. Sokan nem is gondolnák, hogy a zárt helyiség fűtésével csak rontunk a helyzeten: ugyan a havas latyak így hamar meg tud száradni, ám a száraz sólé jobban ki tudja fejteni korrodáló hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!