Lóerő

2015.01.15. 16:02

Lesz-e újra 300 forint alatt a benzin ára?

Ezen a héten már másodszor csökkentette a MOL a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

Szendi Péter

Péntektől a 95-ös benzin literenkénti átlagára 322-323 forintra, a gázolajé pedig 344-345 forintra mérséklődött. A MOL legutóbb szerdán változtatott az árakon, akkor 5-5 forinttal csökkentek az egységárak. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az utóbbi négy hónapban mintegy 100 forinttal csökkent az üzemanyagok ára. Mától bruttó 3-3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. Derkics Péter, az egyik szombathelyi benzinkút üzemeltetője már azon gondolkodik, hogy mikor lesz 300 forintnál is olcsóbb az üzemanyag literenkénti ára. A Vas Népének elmondta, hogy a világpiacon hiába csökkent a nyersolaj ára, ez még eddig teljes mértékben nem jelentkezett az eladási árakban. Derkics Péter szerint az autósok már figyelik a híreket és kivárják azt a napot, amikor mérséklődnek az árak.

Vadász Laura az egyik benzinkúton: ezen a héten kétszer is csökkent az üzemanyag ára, egy liter benzin most 323 forintba kerül
Fotó: Archív/Szendi Péter

– Észrevehető, hogy az emberek figyelemmel kísérik az árakat, a híreket és az árváltozások előtti napon lényegesen csökken a forgalom, mert kivárják, hogy olcsóbb legyen az üzemanyag, majd szerdán és pénteken megnő a forgalom, amikor az olcsóbb üzemanyagot tankolják – tette hozzá. 

A benzinár több éve nem mozgott 320 forint körül, legutóbb 2010. február végén kellett 318 forintot fizetni egy literért. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szintén évek óta nem volt 350 forint körül, utoljára 2010. december végén került 345 forintba. Az alacsonyabb áraknak az autósok is örülnek. Sőre Péter manapság rengeteget utazik. 

– Örülök az árak csökkenésének, mert így az én pénztárcámban is több pénz marad, és így több jut arra, hogy az ember a hétvégén elmenjen kikapcsolódni, úgyhogy pozitívan érint a dolog – nyilatkozta a Vas Népének. A tőzsdei kereskedők egy része szerint további áresés következhet be, a holtankoljak.hu azonban arra figyelmeztet, hogy az egyes kutak árai között 15-25 forintos literenkénti árkülönbség is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!