Lóerő

2016.12.02. 16:10

Ne akadályozzuk a kilátást! - A dekorálás nem minden esetben engedélyezett

Szombathely - Utánajártunk, hogy karácsony előtt miként lehet szabályos módon dekorálni, csinosítgatni a gépjárművet.

Kelemen Attila

Egy-egy díszgömb a belső visszapillantó tükrön, esetleg egy mini műfenyő a műszerfalon: napjainkban is előforduló, karácsonyi díszítések az autóban. Közlekedésbiztonsági szempontból felvetődik a kérdés, hogy ezek a kiegészítők mennyire szabályosak.

Mivel gépjárművezetés közben a legtöbb információt látás útján szerezzük, fokozottan kell ügyelni arra, hogy a látóterünket lehetőleg ne zavarja semmi. Ezt a követelményt nem lehet biztosítani, ha a szélvédő belső oldalán kis fenyőfák, kereszt vagy egyéb alakzat elvonja a figyelmünket. De rosszabb esetben a közlekedési partnerek koncentrációját is megzavarhatják, amiből akár baleset is keletkezhet.

Félreértéseket okozhat a különféle kiegészítő fényforrások használata a gépjárművön Fotó: Shutterstock

A gépkocsi vezetőüléséből szemmagasságban 180 fokos szögtartományban takarást csak az ajtó- és ablakoszlop okozhat. A személygépkocsi ablakain menet közben nem szabad függönyt vagy olyan más megoldást alkalmazni, amely a jármű ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza. Ez alól kivétel csak a szélvédő felső részén elhelyezett olyan fényszűrő lehet, amely a kilátást nem akadályozza.

A másik nagy probléma a különböző kiegészítő világítások utólagos felszerelése a gépjárművekre, azok belsejébe és külsejére. Itt nemcsak a kék alvázfényekre és a futófényekre kell gondolni, hanem akár a karácsonyi füzérekre is. Miért veszélyes az autó jópofa fényekkel történő felszerelése?

A jelzőberendezések sok mindent közölnek a többi jármű vezetőjével. A szabályos jelzésekből megállapítható a jármű mozgásállapota és mérete. Következtetni lehet fajtájára, rendeltetésére, megkülönböztetett helyzetére. Az egyedi átalakítások mások számára nem, vagy csak nehezen érthető jelzéseket adhatnak. Ez igen veszélyes, mert az értelmezhetetlen információk alapján a járművezetők nem megfelelően cselekszenek, és így megnövekszik a balesetek lehetősége. A járművön csak olyan jellegű, színű, olyan módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyet és amennyit a KöHÉM-rendelet előír vagy megenged. Továbbá tilos az izzólámpák utólagos festése a kibocsátott fény színének megváltoztatása céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!