Lóerő

2015.11.05. 14:22

Nyílt lapok a használt autókhoz - Lekérdezhetőek a járművek adatai

Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatással segítik a használtautó-vásárlókat: egy ügyfélkapu-regisztrációval és az adott gépjármű rendszámával bármikor online lekérdezhetők a jármű adatai, például a kilométeróra-állás is.

MTI

A szolgáltatást a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) indította el. Két jármű együttes lekérdezése 625, míg például három járműé 825 forintba kerül. A szolgáltatás közhiteles nyilvántartáson alapuló adatok lekérdezését és bizonyos adatok egyezőségének vizsgálatát teszi lehetővé. A szolgáltatás a KEKKH honlapján, a webes ügysegéd alkalmazás felületén érhető el. A lekérdezés során a forgalmi rendszám megadásával lehet tájékozódni a gépjármű gyártmányáról, típusáról, színéről, és meg lehet tudni azt is, hogy forgalomban van-e az adott jármű vagy körözik-e. Emellett az összes, az adott gépjárműnél rögzített kilométeróra-állásról és a rögzítés időpontjáról is információt ad a rendszer. A szolgáltatás részeként lehetőség nyílik bizonyos adatok egyezőségének ellenőrzésére, ahol az ellenőrizni kívánt adatok megadása után a rendszer egy „egyezik” vagy „nem egyezik” választ ad attól függően, hogy a megadott adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplő adattal. A gépjárműadat-lekérdező szolgáltatást a KEKKH okostelefonon futtatható applikáció formájában is elérhetővé szeretné tenni, hogy a közeljövőben akár autóvásárlás közben is elérhetőek legyenek a gépjárművásárlást tervezők számára fontos adatok. A KEKKH folyamatosan fejleszti és bővíti online szolgáltatásait annak érdekében, hogy az állampolgárok számára megkönnyítse az ügyintézést, és emiatt már ne kelljen minden esetben személyesen felkeresni az ügyfélszolgálatokat. A Magyar Gépjárműkereskedők Egyesülete (MGE) javasolja, hogy kerüljenek bele a műszaki vizsga, illetve eredetvizsga adatai is az online gépjárműadat-lekérdező rendszerbe. Mindezt Gulyás József, a MGE alelnöke jelentette ki. Hozzátette: így rögzíteni lehetne egy 8–10 éves, többszöri tulajdonosváltáson átesett autónak a részletesebb történetét is, ami hozzájárul a közlekedésbiztonság növeléséhez.

– Egyelőre csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókat lehet lekérdezni, a külföldről behozott autók adatait nem. Továbbá a vásárló a 2012-től regisztrált kilométeróra-állást tudja ellen-őrizni, ugyanis ekkortól kötelező tartalma az adásvételi szerződésnek ennek rögzítése – ismertette az alelnök. Gulyás József kitért arra is, hogy a fiatalabb, keveset futott autók ára emelkedett az utóbbi másfél évben, ami feljebb húzza a többi autó árát is.

– A devizaalapú hitelek kifutnak lassan, 600–700 milliárd forintnyi devizahitel-állomány forintosítására kerül most sor, a forintalapú hitelek jó kamattal elérhetőek, ami szintén segíti az eladásokat – mondta. A szövetség alelnö- ke szerint idén várhatóan 120–130 ezer használt autó kerül az országba külföldről, valamint 70–80 ezer új autó érkezik. A teljes használtautó- piac évi 500 ezerre tehető, ebben a magánszemélyek egymás közötti adásvétele is benne van, tette még hozzá az MGE alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!