Lóerő

2016.02.26. 19:14

Schumacherrel is találkozott az Orfaluban élő egykori autóversenyző

Hajdú Ervin autóversenyzői karrierjének csúcsán rengeteg versenypályát meghódított, köztük a legendás Spa-Francorchamps-ot is, és olyan emberekkel kötött barátságot, mint a fiatal Michael Schumacher vagy a többszörös ralivilágbajnok, Walter Röhl.

Elek Szilveszter

- 1984-ben kezdtem el autókat építeni egy saját műhelyben, Köngenben, ami egy aprócska város Stuttgart közelében. Komolyan vettem, nagyon motivált, hogy továbbjussak az egyre komolyabb céljaim felé - mondja az 59 éves bajnok, aki Magyarországon született, majd 1976-ban kiköltözött Németországba. 2012 tavaszán tért vissza, Orfaluban telepedett le a feleségével, mivel nagyon megtetszett nekik ez a környék.

Ervin olyan tempót diktált, amit csupán nagyon kevesen tudnak tartani. A műhelyében olyan autócsodákat alkotott, amilyeneket legtöbben csak a televízióban láthattak. - Több kategóriában építettem, elsősorban túraautókat, az utcai sportkocsiknál is sokkal gyorsabb, Gruppe C kategóriás és Formula-3-as pályaversenyautókat, rali- és szlalomautókat, egyedi megrendelésre.

Az Orfaluban letelepedett Hajdú Ervin nem csak kupából halmozott fel rengeteget, egy egész fióknyi fotó őrzi a versenyzés különleges pillanatait (Fotók: Unger Tamás)

A bajnok aztán egy városi szintű amatőr szlalomverseny hatására elhatározta, hogy társaival saját kedvére versenyautót épít. - Ez egy gyönyörű, tüzes olasz autó. Aki egyszer elkezd olasz kocsikkal foglalkozni, azt annyira magába szívja ez a világ, hogy nem bír szabadulni belőle - magyarázza lelkesen.

Fel sem merült, hogy rajta kívül más versenyezzen az autóval. - Ezt a kocsit csak az vezethette, aki minden porcikáját, egyedi tulajdonságát ismeri. Azáltal, hogy én vezettem, sokkal jobban tökéletesíthettem, hiszen nemcsak azt tudtam, hogy mi van a lemezek alatt, hanem ismertem azt is, miképpen viselkedik a pályákon - mondja Hajdú Ervin, aki ezzel a géppel 1989-ben állt először rajthoz.

Az autóversenyző a későbbiekben több túraautó kategóriában is indult Németországban: a rövid távúban, amely 50 kilométeres, a középtávúban, ami 75 kilométeres és a hosszú távúban, amely három-, öt- és hatórás versenyekből áll, váltott vezetővel.

Ervin azért választotta a német túraautó-bajnokságot, mert az tele volt kemény kihívásokkal, amelyek sok izgalmas műhelymunkát adtak neki. - 1990-től öt évig az utolsók között végeztem, de ez nem tántorított el, inkább motivált, hiszen mindent meg akartam tenni, hogy az élre kerüljek - mondja.

Bár az előrelépésben technikai és anyagi nehézségek is hátráltatták, kitartása meghozta a gyümölcsét. Autóversenyzői karrierje nagyobbik részében, 2008-ig felsorolhatatlanul sok eredményt ért el - a kupái még a kétméteres polcra sem férnek fel. - Egymás után háromszor lettem Németországban túraautó-bajnok az 1600 köbcentiméteres kategóriában. A legnagyobb élményem a karrierem során talán az első igazi, nagy győzelmem Spa-Francorchamps-ban - emlékszik vissza.

Amúgy Hajdú Ervin minden versenyére szívesen gondol vissza. Van, amelyikre azért, mert tanult belőle, és van olyan, amely a sikeressége miatt kedves neki. Megannyi emléket őriz abból a világból, ami csak keveseknek tárja ki a kapuit. Nem csupán kupából halmozott fel sokat, egy egész fióknyi fotó őrzi a különleges pillanatait. A képeken ott áll Ervin fiatalon, egy kupát tartva a kezében, de halomnyi képen szerepelnek saját és egyéb, a műhelyében összeszerelt versenyautók a garázsban és az aszfaltcsíkon.

A bajnok nemcsak az autóversenyzés izgalmait ismerhette meg, hanem számtalan, a sportágban meghatározó szereplőt is. Ismerte Walter Röhrl és Érik Comas ralivilágbajnokokat, Horst von Saurma-Jeltsch-et, aki a 24 órás Le Mans-i versenyen is diadalmaskodott, és magát Michael Schumachert is. - A depóban mindenki ismer és tisztel mindenkit, kicsi a nagyot és fordítva. Amikor Michaelt 1989-ben megismertem, miután egy Formula-3-as futamon harmadik lett, ő még csak egy volt a sok közül. A későbbiekben évente összefutottunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!