Lóerő

2017.02.23. 16:05

Sokan rossz helyen tájékozódnak az e-matricáról

Körkép - Bár az e-matricák érvényességének ellenőrzésére bevezetett szolgáltatások üdvözlendők, egyik sem tud teljes körű információt adni.

Kelemen Attila

Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy már az interneten is lekérdezhető díjmentesen az online vagy SMS-ben vásárolt autópályamatricák lejárati ideje. Azonban nem mindegy, hogy mely szolgáltatónál vásárolt matricáról van szó. A félreértések elkerülése végett megkérdeztük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t (NÚSZ), hogy mely esetben jutnak pontos információkhoz az ügyfelek.

Tájékoztatásuk szerint az e-autopalyamatrica.hu és az autopalyamatrica.hu weboldalak által nyújtott, nemrégiben bevezetett szolgáltatás nem rendelkezik teljes körű adatbázissal a hazai gyorsforgalmi utakra (autópályák, autóutak) értékesített e-matricák vonatkozásában, így a NÚSZ az általuk nyújtott tájékoztató jellegű információkért nem tud felelősséget vállalni. Az autósok a fenti két internetes oldal segítségével kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül SMS-ben, mobilalkalmazással, vagy weben/mobilweben keresztül megvásárolt e-matricák érvényességét ellenőrizhetik.

Ez a lehetőség tehát csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és viszonteladói által értékesített vignettákra vonatkozik, amelyek a teljes hazai e-matrica-értékesítésnek mindössze 10,85 százalékát teszik ki (2016. évi adat). Az említett oldalak által nyújtott szolgáltatás ugyanakkor egyáltalán nem „lát rá" a hazai e-matricák értékesítését bonyolító többi online és offline felületre.Fontos tudni azt is, hogy csak a NÚSZ saját rendszere látja, ha egy e-matrica érvényessége tekintetében bármilyen szempontból változás történt.

Például ha az  ügyfél a vásárláskor eltévesztette a rendszámot vagy a  járműkategóriát, és azt  később  korrigáltatta a társaság ügyfélszolgálatán, a NÚSZ  rendszerében ez megjelenik. Az két autópályamatricás szolgáltatást nyújtó internetes oldalak alkalmazásai az ilyen jellegű változások követésére nem alkalmasak, hiszen nem áll a rendelkezésére ilyen jellegű információ.

Ennek megfelelően nem feltétlenül tud helytálló információt adni még a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül vásárolt e-matricák érvényességét illetően sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!