Lóerő

2014.07.17. 12:30

Ex-pilóták, akik kommentálják az F1 eseményeit

Hungaroring - A Forma 1-ben nem csupán a pályán, hanem a boxutcában és a paddockban is folyik a harc a nézők kegyeiért.

Vámosi Péter

A száguldó cirkusz kereskedelmi jogaiért felelős Bernie Ecclestone a 70-es években nem akármilyen újítással rukkolt elő: képernyőképessé varázsolta a Forma–1-et, és eleinte ingyen közvetíthettek a TV-társaságok. Ma azonban már komoly sorban állás van ezért a lehetőségért, akár olyan országokban is, ahol egyáltalán nincs versenypálya. A televíziós bevétel pedig az egyik, ha nem a legnagyobb falat, ami szétosztható a csapatok között. Éppen ezért a kiscsapatok számára sem tét nélküli a 10-11. helyekért való csatározás.

Ilyen keretek között nem meglepő, hogy a televíziós társaságok között is kialakult egy komoly verseny, ami során minél nagyobb neveket próbálnak megnyerni maguknak, akik különféle szerepben tűnnek fel a közvetítések alatt. Nem csupán volt Forma–1-es versenyzők, hanem egyenesen világbajnokok is labdába rúgnak. Mi magyarok ezen a téren szerénykedünk, ugyanakkor semmi szégyenkezni valónk nincs, hiszen Kiss Pál Tamás és Michelisz Norbi mellett Szombathely leggyorsabbja, Kiss Norbi is rendszeresen az események részese.

A Forma–1 1997-es világbajnoka, Jacques Villeneuve (jobbra) rendszeresen ellátogat a Magyar Nagydíjra, mint szakkommentátor. A szókimondó riporter balján kolléganője, Sarah Valentina Winkhaus. Fotó: Tajthi Andrea

Ausztráliában nem „kispályáznak", ott az 1980-as világbajnok Alan Jones az, aki szakért, a sógoréknál pedig Alexander Wurz az, akire figyelnek az osztrák rajongók vasárnaponként. Az osztrák pilóta még mindig aktív versenyző, leginkább a Le Mans szériában rója a köröket. Mindemellett a feltörekvő ifjú osztrák-magyar tehetség Habsburg Ferdinánd mentora is egyben.

Brazíliában is bíznak a tapasztalatban: Rubens Barrichello ugrik be esetenként, aki a valaha legtöbb Forma–1-es versenyen elindult egykori versenyző. Finnországban néha Mika Salo tűnik fel a képernyőn, aki leginkább a Ferrarival és a Toyotával is eredményes tudott lenni, míg Japánban Ukyo Katayama került ilyen szerepbe. Az autóversenyzéssel felhagyó Ukyo igazi csodabogár: legyőzte a rákot, és most profi hegymászó, 7-8000 méteres csúcsokra tör.

Portugáliában is ismert neveket vetnek be: Michelisz Norbi jelenlegi WTCC-s kollégája Tiago Monteiro tűnik fel rendre, amikor épp nincs versenye. Spanyolországban az amúgy lemezlovasként is népszerűvé vált Jaime Alguersuari kapja mikrofonvégre egykori kollégáit.

Ami pedig a fajsúlyosabb országokat illeti: Franciaországgban a szabadszájú 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve borzolja a kedélyeket a közvetítések alatt, a kanadai szenvedélyes kitöréseit esetenként Franck Montagny, Jean Alesi vagy a négyszeres világbajnok Alain Prost ellensúlyozza. Komoly nagyágyút vet be a német RTL is: Christian Danner és Marc Surer is megjártak már számos versenyszériát, de a legnagyobb „fogásuk" kétségtelenül az osztrákok háromszoros világbajnoka, Niki Lauda.

Itáliában mindig és minden a Ferrari körül forog, így egyáltalán nem meglepő, hogy három volt alkalmazottja is feltűnik a talján képernyőkön. Jelenleg Ivan Capelli, Marc Gene és Giancarlo Fisichella dolga az, hogy megmagyarázzák a Scuderia gyenge szereplését. Utóbbi két kommentátor ráadásul a csapat tesztpilótájaként is szerepet vállal.

Angliában a fizetős SKY és az ingyenes BBC adásai közül lehet válogatni, másrészt egykori angol gyarmatokon is ezen csatornák közvetítéseit veszik át a helyi TV-adók. A BBC-nél jelenleg leginkább oszlopos tagként az egykori csapatfőnök Eddie Jordan említhető meg a tavaly még a Red Bull másodszámú pilótája Mark Webber mellett. A SKY Sports azonban egy egész hadsereget mozgatott meg: Martin Brundle és Anthony Davidson állandó jelenléte mellett feltűnik Johnny Herbert is, valamint a Formula E-ben hamarosan ismét csapattársaként bemutatkozó Karun Chandhok és Bruno Senna is.

Az igazi nagyágyú azonban Damon Hill, aki közismert mondással ellentétben nem tűnt el a Hungaroringről. Az 1996-os világbajnoknak biztos lesz mit mesélnie Magyarországon, hiszen egyike a Hungaroring legeredményesebb pilótáinak Ayrton Senna és Michael Schuacher mellet, nála jobban más aligha ismeri a magyar ringet. Aki meg az ő egykori kalandos Forma–1-es pályafutását szeretné teljes részletességgel megismerni, annak jó hírünk van: a napokban jelent meg először magyar nyelven róla szóló életrajzi könyv Paksi Konstantin és Steven Lieb szerkesztésében.

Ilyen ismeretek tekintetében aki idén is kilátogat a Magyar Nagydíjra, az jól nézzen körbe a SuperGold mögötti területen, hiszen könnyen volt F1-es versenyzőbe botolhat, természetesen médiamunkás minősítésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!