Lóerő

2016.11.10. 17:35

Szembetűnő problémák - Nem árt, ha rendszeresen járunk látásvizsgálatra

Az óraátállítás igencsak megterhelő lehet sokak szervezetére. Ez alól az autósok sem kivételek. Ám nemcsak a belső óránk átállítására van szükség, hanem a megváltozott látási viszonyokhoz is igazodnunk kell. Felvázolunk nyolc szempontot, melyek betartásával szemlátomást tisztább képet kapunk.

Kelemen Attila

IRÁNY A SZEMÉSZET!

Talán az első és legfontosabb, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra. Különösképpen igaz ez a szemre. Aki úgy érzi, hogy a szeme már nem a régi, az hallgasson a szemorvosok tanácsára, és ne várja meg a következő kötelező vezetőalkalmassági vizsgálatot, hanem iktasson be egy soron kívüli látáskontrollt.

HA FELÍRTÁK, AKKOR VISELJÜK!

Ha már jártunk a szemésznél, az pedig megállapította, hogy a balesetmentes vezetéshez szükségünk van szemüvegre, akkor fogadjuk meg a tanácsát, és a volán mögött viseljük is!

Nemcsak a szembe sütő nap, de a szélvédő karcossága is vakíthat. A megtört fény árt a szemnek Fotó: Shutterstock

TÖBBET HASZNÁLJUK A TÜKRÖKET!

Akinek a térlátása gyenge, az az oldal- és visszapillantó tükrök segítségével, valamint a fej forgatásával kompenzálhatja látásproblémáját. És ha már a tükrökről van szó: minden elindulás előtt ellenőrizzük a visszapillantó helyzetét, és semmiképpen se akasszunk rá semmit, ami zavarná a tájékozódásunkat.

ÓVATOSAN AZ ELŐZÉSSEL!

Amennyiben nem megfelelő a mélységérzékelése, akkor az előzéskor legyen körültekintőbb. Inkább érjen öt perccel később az úti céljához, minthogy a maga és sofőrtársai életét veszélyeztesse egy rosszul felmért manőverrel. Különösen veszélyes, ha valaki, aki szemproblémákkal küzd, ólomlábbal lép a gázpedálra, hiszen a legtöbb látási probléma nagy sebességnél jelentkezik.

AZ AUTÓ KARBANTARTÁSA

Végezetül arról, hogy ne csak magunkat hozzuk a lehető legoptimálisabb helyzetbe a vezetéshez, hanem az autóból történő lehető legjobb kilátásról is gondoskodjunk: A szélvédő és a hátsó ablak mindig legyen tiszta és persze karcolásmentes, hogy ne törhesse meg a fényt. Emellett lehetőleg azt is rendszeresen ellenőrizzük, hogy a reflektorok és a fényszórók megfelelő szögben vannak-e beállítva, és a maximális fényerőt biztosítják-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!