Lóerő

2017.02.16. 14:15

Tegyük fel a szemüveget a vezetéshez is, különösen éjszaka!

Szombathely - A szombathelyi születésű Európa-bajnok kamionversenyző, Kiss Norbert az éles látásra és a jól láthatóságra hívja fel a sofőrök figyelmét.

Vas Népe

Hunyorgás, homályos látás, bizonytalan vezetés jelezheti számunkra, hogy valami probléma van a látásunkkal. Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a rossz látás könnyen vezethet akár balesethez is. Az öt érzékszervünkből a szem a legfontosabb - a külső világ eseményeinek nyolcvan százalékát ezen keresztül érzékeljük. A veszélyek elkerülésénél is a látásunké a főszerep, ezért fontos, hogy az autóvezetésnél kifogástalanul működjön a szemünk, élesen lássunk és ne tévesszük össze a színeket. Szemvizsgálatra legalább kétévente érdemes elmenni, abban az esetben, ha valamilyen tünetünk van, vagy az orvos gyakrabban javasolja, sűrűbben látogassunk el szemészünkhöz.

- Sokan azért nem szeretnek szemüveget viselni a vezetéshez, mert nem áll jól nekik, és bele sem gondolnak a rossz látás veszélyeibe. Én már középiskolás korom óta szemüveges vagyok, versenyeken kontaktlencsét viseltem, és nemrég minden bátorságomat összeszedve megműttettem a szememet. Azóta igazi sasszemem van és százszázalékos biztonságban érzem magam a volán mögött - fejtette ki Kiss Norbi kétszeres Európa-bajnok.

- Akkor is ajánlom, hogy forduljunk szemészhez, ha bizonytalannak érezzük vezetésünket szürkületben vagy sötétben. Ilyenkor félre kell tenni a hiúságot, mert a biztonságos közlekedés fontosabb, mint a külsőségek.

A jó látáson kívül nem hanyagolható el a jól láthatóság sem az utakon. Az autónkat nemcsak azért érdemes tisztán tartani, mert jobban néz ki, hanem azért is, hogy bennünket és a lámpáinkat, irányjelzőinket jobban lássák. Ha nincs időnk az autónk lemosásra, akkor legalább a fényszórókat és a helyzetjelzőket tisztítsuk le egy benzinkúton. A fényszórók beállítását is érdemes bizonyos időközönként ellenőriztetni.

A vezetés során a saját magunk biztonsága mellett figyeljünk oda vezetőtársainkra is - ügyeljünk a megfelelő reflektor és ködlámpa használatra, a fényszórók optimális beállítására, hogy ne zavarjuk világításunkkal mások látását. A ködlámpák használata éles fényük miatt csak akkor engedélyezett, ha a látási viszonyok azt indokolják. A hátsó ködlámpa fénye hasonló fényerővel világít, mint a féklámpa, így normál látási viszonyok között nagyon megtévesztő és zavaró lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!