Lóerő

2016.03.24. 17:45

Tiszta levegőt az autó utasterébe! - Lassan végleg hátunk mögött hagyjuk a telet, éppen ezért ideje kitisztíttatni a klímát

Szombathely - Rövidesen állandósulni fog a tavaszias idő, azaz a nyakunkon van a klímaszezon. Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tanácsokat a szakszerű tisztíttatással kapcsolatban.

Kelemen Attila

A klíma tavaszi átvizsgálását mindenképpen ajánlott szakemberre bízni. Egyrészt maga a művelet sem vesz el több időt, mint szűk fél óra, ráadásul egyre gyakrabban találkozunk autós cégeknél akciókkal, így mélyen sem kell a pénztárcánkba nyúlni ahhoz, hogy tiszta levegő kerüljön az autónkba. Kis Tibor szervizvezetőt faggattuk arról, hogy milyen tévhitekkel találkozott eddig a légkondicionáló fertőtlenítésével kapcsolatban.

- Sokan azt gondolják, hogy elég csak évente kitisztíttatni a klímarendszert, pedig nemcsak a szezon előtt, de annak végeztével is szükséges annak fertőtlenítése. Elsősorban a megtelepedő baktériumok és gombák miatt. A jó idő beköszöntével a pollenszűrő cseréjéhez ajánlott kérni a légkondicionáló tisztítását is. Ha mindezt elhanyagoljuk, akkor az elhasználódott pollenszűrő elveszíti szűrőképességét. Jobb nem belegondolni, hogy mi minden lehet egy koszos klímarendszerben. Márpedig tisztítás nélkül ennek a tartalma akadály nélkül jut be az autó légterébe. Mindez a probléma eleinte észrevétlen, ezt követően jönnek csak elő a légúti panaszok.

Kis Tibor nem először lát el minket hasznos információkkal. Érdemes megfogadni a tanácsait!. Fotó: Kelemen Attila

Sok autós azzal sincs tisztában, hogy a klíma használata után ki kell szárítani a rendszert, azaz érdemes az autót kicsit járatni. Máskülönben a párás közeg gombásodásnak lehet a melegágya.

Kis Tibortól azt is megtudtuk, hogy miért érdemes inkább szakszervizzel elvégeztetni a tisztítást, semmint otthon ügyeskedni: - Egyrészt otthon a rendszer nincs szétszedve, a szellőztetőn keresztül lehet csak hozzáférni a fertőzött felületek egy részéhez.

Ám ez csak részmegoldás, mivel a tisztító nem jut el minden olyan felületre, ahova szükséges lenne. Sőt, ellenkező esetben akár az autók elektronikai berendezésein, központi számítógépén is lecsapódhat a habos közeg, ami komoly meghibásodáshoz is vezethet. Azaz több kárt okozunk, mint amennyi hasznot elérnénk vele.

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire jellemző az ügyfelek körében a klíma tisztításának külön kérése - különösképpen a szűrők cseréje során: - Érdekes, hogy éppen fordítva szokott lenni. A légkondi tisztítását kérik, ám a pollenszűrő cseréjét sokan mellőznék. Pedig a kitisztított ruhánkat sem tesszük a szennyes ruhák közé. Ráadásul az eltömődött szűrő akár a fűtőmotor teljesítményét is csökkentheti, mi több, akár annak leégéséhez is vezethet. - Ami viszont jó tendencia, hogy egyre többen rákérdeznek, és nem nekünk kell felhívni a figyelmüket az elhanyagolt rendszer egészségügyi veszélyeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!