Lóerő

2017.03.16. 15:54

Több százezer magyarországi autóból hiányozhatnak a légzsákok

Jó tudni: A szakszerűtlen szervizek leginkább a légzsákot mellőzik javításkor.

Vas Népe

Több százezer magyarországi autóból hiányozhatnak a légzsákok és az azokat kiegészítő legfontosabb közlekedésbiztonsági, utast védő berendezések.

Mindemellett további 1 millió személygépjárműbe kerülhettek nem megfelelően működő, ellenőrizetlen forrásból származó, manipulált biztonsági elemek, amelyek rendkívül súlyos biztonsági kockázatokat rejtenek. Ezt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közölte. A közlemény szerint az illegális, szakszerűtlenül javító szervizek leginkább a légzsákot és az egyéb biztonsági rendszert működtető elektronikát mellőzik az autók javításakor, mivel ezeknek az ára magas.

A használt autók egy része ilyen helyreállítás után kerül az új tulajdonoshoz, aki nem tud ezeknek az eszközöknek a hiányáról vagy éppen működésképtelenségéről. A magyar autósokat összefogó szakmai szövetség 2014-es vizsgálatánál az adásvételt követő eredetiségvizsgálatra kötelezett autókból véletlenszerűen kiválasztott 600 gépkocsi mintegy 40 százalékánál tártak fel szabálytalanságot: nem működnek megfelelően a biztonsági rendszerek vagy egyáltalán nem is találhatóak meg a gépjárműben.

Az autók megvásárlása után a tulajdonosok minden esetben keressék fel a megfelelő szakértelemmel rendelkező szervizeket, hogy ott biztonsággal tudják ellenőriztetni gépjárműveiket. Ez azért fontos, mert ha valaki használt autót vásárol, sokszor azt sem tudja, hogy a jármű sérült volt-e korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!