Lóerő

2014.10.16. 10:20

Új fogyasztási tesztet vezetnek be az Európai Unió illetékesei

Körkép – Az Európai Unióban elkezdődött egy jogszabálytervezet kidolgozása, amely leszámolna a nem valósághű üzemanyag fogyasztási adatokkal.

Kelemen Attila

A jelenlegi fogyasztásmérési módszer legfeljebb a különböző márkák és modellek adatainak összehasonlítására alkalmas. Tudniillik ezeket az adatokat laboratóriumi körülmények között mérik. A jelenlegi gyakorlattal szemben az új szabályok azt írnák elő, hogy közutakon, valós körülmények között végezzék el a fogyasztási teszteket.

A fogyasztási adatok kozmetikázása nyílt titok, több gyártó mindent megtesz azért, hogy minél kecsegtetőbb értékeket érjenek el. Példának okáért leragasztják az ajtóréseket, vagy éppen olyan sima felületen tesztelik az autókat, amely a valóságban elképzelhetetlen.

A fogyasztás mellett a szén-dioxid-kibocsátási értékek mérését is szabályozni fogja az EU. Az adatok szerint a katalógusokban szereplő szén-dioxid-kibocsátási adatok átlagosan 11 százalékkal alacsonyabbak a valós értékeknél. A nitrogén-oxid-kibocsátás ennél nagyobb mértékben is félremérik a gyártók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!