Lóerő

2015.05.07. 06:48

Útdíjrendszer: Gyakran keverik az autósok a D1-es és a D2-es kategóriát

Körkép - Az útdíjrendelet módosítása óta eltelt három hónapban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az autósok egyik leggyakoribb tévesztése az volt, hogy a fizetős útszakaszokon a januártól már D2-es kategóriába tartozó járművekre D1-es kategóriában váltottak e-matricát.

Kelemen Attila

A januártól bevezetett D2-es díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók. A D2-es kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1-es kategória díjainak kétszeresére emelkedtek, az éves matricák ára azonban megegyezik a D1-es kategória árával. A két kategória összetévesztése a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

A leggyakoribb hiba, hogy a D2-es kategóriába tartozó járművekre D1-es kategóriában váltanak matricát. Grafika: Kelemen Attila

Szintén gyakran előforduló hiba, hogy a kisebb, 15 személyes autóbuszok üzemeltetői nincsenek tisztában azzal, hogy járművük a B2-es díjkategóriába tartozik, és tévesen D1-es vagy D2-es kategóriában váltanak jogosultságot.

A díjköteles szakaszokon az utánfutók úthasználatáért a D2-es és B2-es kategóriákban külön kell fizetni. Az U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni. Az útdíjfizetési szolgáltató példaként említi, ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2-es és U kategóriás jogosultságot is. Ha az utánfutót egy 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor D2-es kategóriájú e-matricát kell váltani a mikrobusz rendszámára, és U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

A D1-es kategóriába tartozó személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani.

Ugyancsak gyakori tévesztés, hogy az autós utólag váltja meg az e-matricát. Ezt a jogszabály értelmében minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az akár néhány perccel később megvett e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül – figyelmeztetett a NÚSZ. Az ellenőrző kamerák az autóról rendszám alapján azonnal megállapítják, van-e érvényes e-matricája.

Mivel a hazai gyorsforgalmi utak többsége díjkötelessé vált, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli – mutatott rá az útdíjfizetési szolgáltató.

A főváros környékén a fizetős szakaszok kezdetére kiegészítő tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1-es, az M3-as és az M7-es Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya-szakasz.

Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

A díjköteles úthálózatról tájékozódni lehet a nemzetiutdij.hu oldalon, ahol országos és megyei térképek is találhatók.

Az adatok szerint az év első három hónapjában 2,97 millió e-matricát vásároltak az autósok, ebből 949 ezer volt az idén bevezetett megyei matrica.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!