Lóerő

2017.03.30. 15:40

Valójában meddig új egy abroncs?

A hazai sajtóban az elmúlt években az időszakos abroncsváltásokkor rendszeresen ellentmondásos információk láttak napvilágot a gumik oldalán található DOT jelölésről. A Magyar Gumiabroncs Szövetség éppen ezért fontosnak tartja tisztázni a számsor jelentését, illetve azt, hogy meddig használható egy abroncs biztonságosan.

VN-információ

AZ UTOLSÓ NÉGY KARAKTER A GYÁRTÁS IDŐPONTJA

A DOT szám utolsó négy karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó négy számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Sokan az "idei" abroncsot keresik, pedig a gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÚJ ÉS A FRISSEN GYÁRTOTT KATEGÓRIA KÖZÖTT?

A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama tíz év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, még fel nem szerelt gumiabroncsok öt éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis: egy nem használt öt-éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb három év telt el.

A maximum három éve készült abroncs a "frissen gyártott", míg a három-öt éve gyártottnál használható az "új" megnevezés.

MIÉRT SZÁMÍT ÚJNAK EGY ÖTESZTENDŐS ABRONCS?

Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat.

Márpedig ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.

A fel nem szerelt abroncsok öt éven keresztül teljes mértékben megőrzik gyártási tulajdonságaikat Fotó: Shutterstock

HÁNY ÉV EGY AUTÓGUMI ÉLETTARTAMA?

Az abroncsok élettartama tíz év. Egy jó állapotú, hatéves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még négy évig javasolják használni. A tíz-évesnél idősebb abroncsok felrakása azonban biztonságtechnikai okokból nem ajánlott.

AZOKNAK, AKIK BIZONYTALANOK

A hivatalos szakszervizek felvilágosítást adnak az általuk forgalmazott abroncsokkal kapcsolatban felmerülő bármilyen, a gyártásra, a szerelésre, a javításra, a tárolásra vonatkozó kérdésre.

A Magyar Gumiabroncs Szövetségről

A Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével.

A szövetség elsődleges küldetése, hogy képviselje a gumiabroncs-iparági szereplők törvényes érdekeit Magyarországon.

A szervezet általános célja, hogy a gumiabroncsiparról és a gyártott termékekről minél több hasznos ismeretet adjon át a lakosság számára.

Az iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer, közvetve több mint 15 ezer. Az iparág belföldi értékesítése és exportja tavaly 527 milliárd forintot tett ki.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!