Lóerő

2016.11.24. 11:42

Végzetes elbóbiskolás az utakon – mit tehetünk ellene?

Ezerféleképpen érhet minket közlekedési baleset. Az egyik legalattomosabb ok az elalvás, ami sok esetben végzetes is lehet a sofőr és utasai számára.

Kelemen Attila

A téli időszakban leginkább a korai naplemente és a délutáni szürkület lehet a volán mögötti fáradékonyság kiváltója. Éppen ezért összegyűjtöttük azokat a jó tanácsokat, amelyeket betartva megelőzhetjük az elgémberedést és a fáradtságot.

Ha többen utazunk az autóban, és jobb esetben az útitársunknak is van jogosítványa, akkor roppant hasznos a váltott vezetés. Egyrészt kézenfekvő megoldás, másrészt nem kell különböző energiaitalokkal és koffeinben gazdag kávéval tömnünk magunkat. Ám, ha egyedül megyünk hosszú útra, akkor ajánlott lehúzott ablaknál vezetni. Az enyhe huzat alapjában véve jó módszer, de ellenérv lehet, hogy megfázhatunk. Éppen ezért sokan a rádiózásra, zenehallgatásra esküsznek. A pörgősebb muzsikak nyilván némileg éberen tarthat.

Ám amit a KRESZ-könyvek is tanácsolnak, az az, hogy lehetőleg sűrűbben álljunk meg pihenőhelyeken, és pár perc testmozgással frissítsük fel szervezetünket, elgémberedett végtagjainkat. Guggoljunk fel-le, csináljunk nyújtógyakorlatokat. Tartózkodjunk a hirtelen mozdulatoktól, ugyanis könnyen izomgörcs lehet a hasznosnak vélt mozgás végeredménye. A torna mellett a friss levegő is üdébbé, éberebbé teszi a sofőrt és utasát

Ellenben ha már beállt a pár másodperces bóbiskolási időszak, akkor érdemes erős kávét inni, és ha hosszú úton vagyunk, akkor pár percre lazítani egy pihenőhelyen.

Aki még ennél is többet szeretne tenni utasai és a saját testi épségének érdekében, annak azt ajánljuk, hogy nézzen körül a legmodernebb kütyük palettáján. Léteznek már olyan rendszerek, amelyek az utastérbe beépített kamerák segítségével az autóvezető szemmozgását fürkészik. Amennyiben túl sokáig csukva marad a sofőr szemhéja, abban az esetben figyelmeztető hangjelzést adnak le. A szemkövető rendszer nem újkeletű dolog, hiszen már az USÁ-ban és Németországban is tökéletesítették az elmúlt évtizedben. Korábban két kamerával látták el, később pedig már négyre, majd hatra bővítették a szemkövetők számát.

Egy másik innovatív megoldás az éjszakai látást segítő rendszer. Ez manapság a felső kategóriás autókban már a választható felszereltség közé tartozik. A rendszer az autó műszerfalára szerelt kijelzőn megjeleníti az országúti fényszóró által bevilágított jármű környezet élethű mását. Ráadásul mindezt úgy, hogy a szabad szemmel nem látható objektumok is jól kivehetők a képernyőn. A rendszer működése nem titok: a kibocsátott infravörös fény visszaverődik az autó közvetlen környezetében lévő tárgyakról, közlekedőkről, amelyet a kamera felvesz és az autóban kivetít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!