Lóerő

2016.08.14. 17:50

Versenyeztek lóerők és traktorosok - Félszáz kisebb-nagyobb erőgép dübörgött Sopronhorpácson

Sopronhorpács - Ilyen show nem volt még a településen: szombaton mintegy félszáz traktor felvonulására ébredhettek, akik nem keltek elég korán. Az idei falunap alkalmából Traktoros napot hirdetett a település, bemutatókkal és versenyekkel.

Tersztyánszky Krisztina

Talabér Jenő, a község polgármestere elismeri: rajong a gépekért, így nagy szerepe volt abban, hogy a rendezvény ötletét átvegyék Csolyospálostól, az alföldi testvértelepüléstől. A Traktoros nap sikerét nem bízták a véletlenre. Sok helyen meghirdették, így aztán jöttek érdeklődők a szomszédos településekről, sőt még hetven kilométerről is. A rendezvénynek hírét vették a határon túl is: az ausztriai horitschon-neckenmarkti oldtimertraktoros-klub tucatnyi patinás járgánnyal érkezett a felvonulásra és az azt követő bemutatóra. A látványosságok körét oldtimer motorok is bővítették.

A csólyospálosi csapat egy része és a nevezetes kínai gyártmányú traktor. (Fotók: Tersztyánszky Krisztina)

Az osztrákok csillogó-villogó, zöld színű erőgépeit leszámítva a mezőny meglehetősen változatos képet mutatott. Talabér Jenő elmondta: a 10 lóerős kerti traktoroktól a 160 lóerős komoly mezőgazdasági gépekig terjed a skála. Így aztán a versenyt is különböző kategóriákban kellett meghirdetni. A gépek és gazdáik szlalompályán és gyorsaságban mérkőztek meg, majd a talán legizgalmasabb versenyszám: az erőhúzás következett. Két-két, viszonylag azonos súlycsoportú gép beállt egymásnak háttal, vonórúddal összekapcsolták őket, majd a megadott jelre gázt adtak az ellenkező irányba. A felázott tarlón pörögtek a kerekek és füstöltek a motorok, mire valamelyik traktornak sikerült elhúznia a másikat.

A Belarus és a Zetor párharcában az utóbbi szinte elszáll az erőlködéstől.

A hagyományteremtő rendezvényen huszonnégy fős csapattal itt voltak a csolyospálosiak is. A traktorosnap ötletét a Kiskunmajsa melletti településról hozták a sopronhorpácsiak.

- Az hozott össze minket, hogy a horpácsiak tűzoltóautót hirdettek, mi pedig megvettük - meséli Németh János, a csolyospálosi Traktoros Sportegyesület vezetője. Az üzletből barátság lett, a két falu tűzoltói már többször ellátogattak egymáshoz.

Kóczán Olivér kissé megszeppenten ül a 15 lóerős kerti traktor vezetőülésén.

Az osztrák oldtimerklub szebbnél szebb traktorai. Rendszámtáblájukon az - általában 1950-es évek körüli - gyártási idő olvasható. A saját lábukon érkeztek!

Megtudtuk, az 1700 lakosú településen ezen a hétvégén már hatodszor rendezik meg a traktorosnapot, kétszáz körüli versenyzővel. Nyugat-magyarországi barátaik első versenyén a falu egy 12 lóerős Csancsung traktorral képviselteti magát, ez fért fel az utánfutóra, egyébként autókkal, túramotorokkal jöttek.

Miközben a verseny szervezői az eredményeket összesítették, a sportpálya környéke a sok traktorral játszótérhez vált hasonlatossá. A gyerekek egyik gép vezetőüléséből a másikba másztak, az ügyesebbeknek egy-egy körutazásra is sikerült elmenniük valamelyik gazdával.

A falunapon a látványos traktoros program mellett egyebek közt felavatták a tízmillió forintos költséggel felújított sportpályát, illetve megünnepelték a százhúsz évvel ezelőtt megalakult önkéntes tűzoltó egyesületet. Volt tábori mise, focikupa és főzőverseny is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!