Veszélyes lehet a téli gumi

2017. június 08., 19:18 szerző: FMH-információ
komment
Kiderült, hogy az autósok továbbra is veszélyesen magas arányban hagyják fenn használt téli gumijukat nyáron is az autójukon.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az ORFK - Országos Baleset-megelőzési Bizottság szakmai támogatásával a nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu a nyári időjárás beköszöntével idén is elvégezte a hazai autósok nyárigumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát. A felmérést négy, Budapest környéki bevásárlóközpont, valamint egy fővárosi lakótelep parkolójában, több mint 200, véletlenszerűen kiválasztott autón végezték el.

Az így szerzett adatok szerint a meleg idő ellenére az autósok nem kevesebb mint 26 százaléka használ továbbra is téli gumit, további 7 százalékuk pedig négyévszakos abroncsot alkalmaz. A teszteken városi tempóról vészfékezve is autóhossznyival hosszabb lett a téli gumival felszerelt autók féktávja a nyári gumival felszerelt azonos járművekéhez képest.

Ha a régi téli gumit kívánja valaki nyáron „lejárni”, számítania kell arra is, hogy a korral jelentősen romlik a fékutak hossza. Ha viszont az újabb abroncsot „felejtjük” nyárra az autón, azzal is számolnunk kell, hogy az intenzív kopás miatt egy-egy ilyen abroncs akár már néhány ezer kilométeres futás után is alkalmatlanná válik a következő téli szezonra. A felmérés kedvező fejleményekre is fényt derített.

A szemlézett gumiknak idén 63 százaléka volt 5 évnél fiatalabb, szemben a tavalyi 56 százalékos értékkel. A prémium márkák aránya eközben 52-ről 66 százalékra emelkedett. Az átlagos profilmélység 5,4 milliméter volt, ami jóval az előírt 1,6, illetve a szakértők által minimálisan javasolt 3 milliméter felett van.

FMH-információ

2017. június 08., 19:18 szerző: FMH-információ

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...