Lóerő

2016.08.04. 16:25

Veszélyes víz az úton

Szombathely - Nem csak a hőség, a hirtelen érkező eső is megnehezítheti a gépjárművezetők dolgát. A látótávolság csökkenésén túl az autósok többsége nem számol az aquaplaning, a vízen futás veszélyével.

Arany Gábor

Az aquaplaning akkor következik be, amikor az abroncsok és az útburkolat közötti vizet nem lehet kiszorítani. Emiatt az abroncsok és az útburkolat közötti kapcsolat megszűnik. A tapadás elvesztése miatt a kerekek csúsznak, és a jármű nem reagál a kormányzásra, fékezésre és gyorsításra. Ennek eredményeképpen a jármű irányíthatatlanná válhat, elkezdhet csúszni vagy pörögni. Ez pedig veszélyes helyzetet teremthet.

Az aquaplaning veszélyes. A  tapadás megszűnik, a kerekek csúsznak, a jármű nem reagál a kormányzásra, fékezésre, gyorsításra Fotó: illusztráció

Ez elkerülhető kellő figyelemmel. Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsokat és az abroncsnyomást. Ha az abroncsnyomás az ajánlott értéknél alacsonyabb, az aquaplaning veszélye megnő. Fontos: minél nagyobb a profilmélység, annál több vizet képes elvezetni az abroncs, ami csökkenti az aquaplaning veszélyét. A legalapvetőbb: esőben csökkentsük a sebességet, különösen, ha vízzel fedett részhez közelítünk. A túl sok víz miatt a jármű elveszítheti a kapcsolatát az útburkolattal. Minél mélyebb a víz, és minél nagyobb a jármű sebessége, annál könnyebben következik be a felúszás. A nyári balesetek hatodát helytelenül felfújt abroncsok okozzák. A nagy terhelés, illetve a lakókocsi vagy pótkocsi vontatása mind külön megterhelést jelent a jármű és az abroncsok számára. Ha az autó tele van utasokkal és csomagokkal, növelni kell az abroncsnyomást. Ráadásul a nyári meleg tovább növeli ezt, ezért az abroncsokban uralkodó nyomást még az indulás előtt, az abroncsok hideg állapotában ellenőrizni kell, és olyan szinten kell beállítani, hogy az megfeleljen a nagyobb terhelésnek. Megpakolt autók, forgalmas utak, hosszú menetidő: ha útra kelünk nyáron, ezeknek megfelelően tervezzünk. Általában a jármű ilyenkor tele van csomagokkal, és ez a kormányozhatóságra is hatással van, amit meg kell szokni. Ha pedig az egész család utazik számtalan csomaggal, akkor az azt is jelenti, hogy sokkal több mindenre kell figyelni, de rosszabb lehet a kilátás, a nagyobb súly miatt hosszabb lehet a féktávolság is.

Nyáron jelentősen megnövekszik a forgalom az utakon. A melegben az emberek türelmetlenebbek, és a reakcióidő is megnő, romlik a helyzetfelismerés. Vakációra indulva, mielőtt útra kelünk, pihenjük ki magunkat! A balesetek jelentős része ugyanis a fáradtság miatt következik be.

Ha tehetjük, a csúcsidő előtt, korán induljunk el. Menet közben ne hagyjuk, hogy az autó utastere túlságosan felmelegedjen.

Kutatások szerint a magas hőmérséklet ugyanolyan hatású, mint az enyhe alkoholos befolyásoltság. Családdal utazva is csak a vezetésre koncentráljunk, a hátul veszekedő gyerekhez se forduljunk hátra, mert például 110 km/órás sebességnél az autó 30 métert tesz meg másodpercenként. A háziállatokat se hagyjuk szabadon mozogni az autóban! Váratlan manőverek vagy vészfékezés esetén ugyanis az állat és a többi utas is megsérülhet.

Címkék#lóerő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!