Lukácsháza

2015.07.17. 10:43

Halas örömök - A halgasztronómia alapjait akarják lerakni

Lukácsháza – Lévai Ferencet, a halgasztronómia szaktekintélyét hívta meg látogatásra a Gyöngyös-Pinka-Répce Menti Polgári Egylet. Csepregre, Répcelakra, Nickre is ellátogattak.

Némethy Mária

Úgy egy esztendeje alakult meg a Gyöngyös-Pinka-Répce Menti Polgári Egylet, amely új vizes élőhelyek kialakítását és a halgasztronómia alapjainak lerakását tűzte ki célul.

A közhasznúvá válni akaró egyesület szándéka szerint nagyon sokat tud majd segíteni a három térség önkormányzatainak a különböző rendezvények, programok szervezésében, megvalósításában. Új vizes élőhelyek kialakítását célozták meg a turisztikai bővítés érdekében. Ehhez különféle „halas” rendezvényekkel a halgasztronómia alapjait akarják lerakni.

Lukácsháza volt polgármestere, Albert Csaba az egyesület elnöke. Ő is, a tagság is szeretné, ha célkitűzéseiket sikeres pályázatok segítségével tudnák megvalósítani az érintett települések önkormányzatainak támogatásával, együttműködésével, kihasználva a civil szervezet révén elérhető előnyöket és kedvezményeket.

Ennek érdekében hívták meg a halgasztronómia magyarországi szakmai tekintélyét, Lévai Ferencet.

– Lévai Ferencnek és csapatának nagy tapasztalata van a „halas” rendezvények lebonyolításában, ezért kértük a segítségét – árulta el Garas Kálmán, az egyesület titkára.

Lévai Ferenc Lukácsházán, egy vendéglőben találkozott a civil szervezet vezetőivel, továbbá Virág Jánossal, Lukácsháza polgármesterével, valamint a Bolfán Csabával, az UTIRO Leader Egyesület elnökével. Beszélgettek a lehetőségekről, majd ellátogattak a különféle helyszínekhez. A Kőszeg határában lévő Abért-tónál a Gyöngyös patak revitalizációjáról is sok szó esett. Csepregen a Malomkertben jártak, majd Répcelakon fogadta őket Szabó József polgármester. A Fő téren a Répcelaki Fesztivál helyszínét tekintették meg. Már biztos, hogy jövőre ott halgasztronómiai rendezvény is lesz. Nicken, a gátnál zárták a napot. Lévai Ferenc a búcsúzásnál ígérte: mindenben segíti a civil szervezet céljainak megvalósulását.

Ez pedig nagyon illeszkedik az országos törekvésekbe. Nemrégiben ugyanis az Európai Bizottság elé került a 2014 és 2020 közötti Magyar Halgazdálkodási Program. Ennek legfőbb célja, hogy emelkedjen a hazai halfogyasztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!