Magyarszombatfa

2016.07.10. 12:32

Élő és folyamatosan változó szakma a fazekasság - rengetegen látogattak el Magyarszombatfára

Magyarszombatfa - Soha nem voltak még ilyen sokan a Fazekas Napokon, mint idén. A hagyományokról és az újdonságokról szólt a vásár.

Bakos Ágnes

- Mint a forró betonnál, nem lehet rálépni, de ha meglocsoljuk, akkor hűvösebb lesz. Ez is így működik. Beáztatjuk az edényt, aztán bele lehet tenni a hűtött dobozt vagy üveget, és tartja a hideget - magyarázta a különös sörhűtő használatát az ötletgazda és kivitelező, Ács Zoltán. Dombóvárról hozta a portékáját, közte az újdonságot a XV. Fazekas Napokra, Magyarszombatfára. Nem sokkal arrébb egészen más színvilágú és mintájú fazekas munkák: több színűek az edények, poharak és vízszintes minták szabdalják a felületeket. Ezeket Mezőkövedről hozta Fehér Tibor. Mellette az őrségi szemnek már megszokott mintázatok és színek: a magyarszombatfai polgármester, Albert Attila fazekasmunkái. Például egy zöld mázas edény, gyönyörű formájú fedővel. A polgármester standjával szemben egy igazán nőies pult: fehér alapon lila, jórészt levendula mintás edények, kancsók sorakoznak - ezeket Harangozó Rita népi iparművész hozta Marcaliból. Ilyen színes volt a felhozatal és rengetegen voltak a hétvégi fazekasünnepen.

- Fantasztikus, soha nem voltak még ennyien a rendezvényen. Új helyszínre költöztünk az árusítással, kicsik koncentrikusabb, jobban összpontosított a rendezvény, szerintem nagy vívmánya volt az idei évnek - értékelt Albert Attila. A polgármester kiemelte az erdélyi, szászcsávási vendégeket, akik különleges hangulatot varázsoltak és rendkívüli alapot adtak a rendezvénynek. 175 éves kórusuk a magyar és a székely himnuszt is előadta - hátborzongató élmény volt a résztvevőknek. Közben pedig kiderült, hogy nagyon is élő szakma a fazekasság. A szakmai napon két filmet vetítettek le, Csupor István néprajzkutató mutatta be a fazekasság múltját. - Régi fazekasokat láttunk munka közben. Azt, hogy hogyan változott a korongozási stílus, a munka menete volt a fontos, a régies fogások - idézte fel Albert Attila. Ez egy élő szakma, folyamatosan változik, hiszen az igények is változnak. Más ma már az anyagfelhasználás, a mázak, a díszítmények és kifinomultabbak a fogások - sorolta a szakember.

Az újdonságok mellett bőven válogathattak a hagyományos edények között is az érdeklődők, ahogy Albert Attila fogalmazott, ilyenkor mindenki pótolhatja, ami elkopott az előző Fazekas Napokon vásárolt készletekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!