Multidéző

2015.08.11. 08:16

Nyereségérdekeltség az IKV-nél

Szombathely - Elromlik egy tanácsi bérházban a vízvezeték. Megjelennek az Ingatlankezelő Vállalat szerelői, kijavítják a hibát. A házkezelőség ellenőrzi, megfelelő-e a munka. Hogy ez utóbbi miért volt szokatlan, azt az 1985. augusztus 2-ai Vas Népe cikkéből megtudtuk.

Kelemen Attila

Ez utóbbi szokatlannak tűnt volna eddig, hiszen a takarékosságot szabályozták ugyan, de a többi vállalattól eltérően ez nyereségben nem mutatkozhatott meg olvasható a harminc évvel ezelőtti írásban A megrendelői, a kivitelezői funkció szétválasztása is egyik következménye annak, ami az idén januárban kezdődött az ingatlankezelő vállalatoknál.

Az eddig erősen kötött gazdálkodást folytató vállalatokat úgynevezett korlátozott nyereségérdekeltségi rendszerbe vonták. A szombathelyi IKV-nél korábban a közvetítő csoport, a takarítórészleg és az építőipari lakossági szolgáltatást végzők voltak érdekeltek a nyereség munkában. Az év elejétől nyereségérdekeltségű lett a lakóházak és a bérlemények üzemeltetése és fenntartása is. A nyereségérdekeltség azonban határok között mozog: megszabják az építőipari árak, a lakbérek. Amin kell és lehet javítani, az a szervezettség, a takarékosság. Ez utóbbi viszont nem mehet a lakók, a bérlők rovására, az IKV-knak meg kell találniuk az egészséges arányokat.

A VASÉP-re bízták a Bajcsy-Zsilinszky (ma Király) utca és a Malom utca sarkán álló ház felújítását. Fotó: VN-archív

A szombathelyi IKV gyorsan, rugalmasan reagált a kiadott irányelvekre. Eldöntötték, hogy minden egységüket önelszámolóvá teszik ezért érzékenyebbek például házkezelőségeik a költségekre. Hiszen az ő nyereségük és keresetük bánja , ha elfutnak a költségek.

Felülvizsgálták a termelés, az üzemeltetés folyamatát. Elhatárolták egymástól a kivitelezést, az üzemeltetést, alaposabban elemezték ezek költségeit. Ezzel erősödött a házkezelőségek tulajdonosi szemlélete. Így ma már a korábbinál jobban figyelnek arra, ha például egy lakóházban hirtelen megnő a vízfogyasztás. Ott ugyanis valószínűleg műszaki hiba történt.

Megjelent tehát a nyereség, most ettől függ a vállalati alapok képzése, s jó eredmény esetén az átlagosnál nagyobb bérfejlesztés is elképzelhető. Az új szabályozás szerint ugyanis a központilag meghatározott keresetszint fölé léphetnek az IKV-k de ez a nyereség függvénye.

A szombathelyi IKV-nél tudják, hogy a nyereségérdekeltségi forma önmagában nem csodaszer. Idő kell ahhoz, amíg érvényesülnek az intézkedés kedvező hatásai, amíg tudatosulnak az érdekeltségi viszonyok. Az eredmény mégis meglehetősen számottevő, hiszen minden vállalati szakterület önelszámolóvá vált, a kisebb csoportok közvetlenül érzik hozzáállásuk eredményét.

Csökkent az anyagfelhasználási költség, javult a készletgazdálkodás a vállalatnál, de a lakosság továbbra is a vállalati szolgáltatások színvonalából méri majd meg az IKV-t. Erre sem lehet panasz az idei saját lakásfelújítási tervének időarányos részét teljesítette, nincs lemaradás a megrendelt felújításoknál sem. Az év végéig 266 bérlakást varázsolnak újjá a megyeszékhelyen.

Az ingatlankezelő szakma mi tagadás lemaradt a bérezésben a többi építőipari vállalathoz képest az utóbbi években. A 17-20 százalékkal alacsonyabb bér érzékenyen érintette a vállalatot, több jó szakemberük eltávozott. A munkáskezeket a szakmunkástanulók számának növelésével tudták csak pótolni. Legalábbis eddig. Említettük: ha sikerül megfelelő nyereséggel dolgozni, nőnek a bérek. Máris növekedtek a mozgóbérek, a prémiumok. Több lehetőség nyílik arra, hogy jobban megfizessék a jól dolgozókat, a kiemelkedő teljesítményeket. A jó mérleg, a tisztességes nyereség egyébként is érdeke az IKV-nak. Hiszen így nem csak a boríték lesz vastagabb, hanem több jut vállalati fejlesztésre, szociális célokra. Ez pedig közvetve vagy közvetlenül megint csak a kollektíva eredményességét, hangulatát javíthatja.

Sikerül-e ezt elérni év végére? Tud-e úgy dolgozni ez a közösség, hogy maga is jól járjon, s egyidejűleg javuljon szolgáltatásainak minősége is? Nos, a félévi eredmény feljogosít a reményekre. S az új formát még csak próbálgatják. Hát még ha igaziból beindulnak ?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!