Multidéző

2015.05.26. 06:02

25 éve írta a Vas népe: Ismét őröl a celli malom - Felújítás miatt másfél évig leállították

Celldömölk - 1990 május 24-én üzembe helyezték Vas megye egyik legnagyobb gabonafeldolgozó üzemét, a messze környéken ismert celldömölki malmot, amelyet 1988 októberében állítottak le felújítás végett.

Kelemen Attila

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint már a hatvanas években megérett a rekonstrukcióra, de hol a pénzhiány, hol egyéb ok miatt késett a munka. Teljes felújítása során először kiszerelték belőle a régi berendezést, utána az építészeti munkák következtek, majd az új berendezéseket szerelték be.

A rekonstrukcióval felújított többszintes malom épülete. Fotó: VN-archív

A műszaki átadásra egy nappal a megadott határidő előtt került sor, s azóta hét héten át az úgynevezett hideg-járatással, próbálták ki a gépeket. Mivel a berendezések kifogástalanul működtek, tegnap a malomban megkezdték az őrlést. A több mint 80 millió forintba került rekonstrukció hosszú távon lehetővé teszi Kemenesalja kenyérgabona-termésének őrlését, illetve Celldömölk és környéke, valamint Sárvár és környéke liszttel való folyamatos ellátását. Az automatikával működő malom három műszakban dolgozik majd, és 24 óra alatt 72 tonna búzát őröl meg.

A megújult üzem jelentőségét dr. Hollósy István, a vas Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat igazgatója méltatta, majd jelképesen átadta a malmot Kocsis László üzemvezetőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!