Multidéző

2015.05.05. 07:13

35 éve írta a Vas Népe: Újra felfedezni

Szombathely - Az 1980-as Vas Népét lapozva bukkantunk rá arra a cikkre, amelyben a város szépségei, meglepetései után kutatott az író. Ugyanis mióta a régi lakóházak, műemlékek, intézmények felújítása, tatarozása gyorsabb lett, újra érdemes volt felfedezni a városmagot. Ezt írta 35 évvel ezelőtt a megyei napilap.

Kelemen Attila

Az 1945-ös bombázásoktól megkímélt épületek talán eredeti szépségüknél is kellemesebb külsőt öltenek. A Köztársaság tér (ma Fő tér) – Kőszegi utca sarokháza után most a Mártírok tere – Bajcsy-Zsilinszky utca (ma Király utca) sarkán készteti elismerésre, csodálkozásra a járókelőket egy lakóház.

A megújult sarokház (képünkön) fényében egyre sötétebb árnyékként magasodik a régóta bezárt Savaria Nagyszálló épülete. Fotó: VN-archív

Egy éve kezdte a század elején készült ház felújítását a TANÉP. Tizenkét lakásban végezték el a javításokat az építők; festettek, parkettáztak, ablakokat, ajtókat cseréltek ki, lakásokat választottak szét. Az állványokból kibontott épület kellemes pasztell színe emeli a városkép szépségét. A földszinten visszaköltözött a helyére az Idegenforgalmi Hivatal. Még folyik a Művelt Nép Könyvesbolt bővítése, átalakítása.

A szemben levő sarkon, ahol a Gyermekruházati Bolt foglalja el a földszintet, hasonló stílusú lakóházat tataroznak. A felújítás felénél tartanak. Ebben a házban megtalálták az építés dátumát: 1901.

A két megújult sarokház fényében egyre sötétebb árnyékként magasodik viszont a régóta bezárt Savaria Nagyszálló épülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!