Multidéző

2015.03.31. 12:19

Múltididéző - A béke és a barátság jelképe

Szombathely - Éppen harminc éve annak, hogy felavatták a Borostyánkő Áruház szomszédságában lévő nőalakot ábrázoló szobrot. Kik adományozták, és milyen alkalomból állították fel? A Vas Népe korabeli cikkéből mindez kiderül.

Kelemen Attila

1985. április 3-án délelőtt felavatták Szombathelyen, a Szent Márton (akkoriban Tolbuhin) út és a Wesselényi utca sarkán azt a szobrot, melyet a testvéri Mari ASZSZK népe adományozott a felszabadulás negyvenedik évfordulóját ünneplő vasi megyeszékhelynek. Az avatáson a megye párt- és állami vezetői mellett megjelent Grigorij Andrejevics Poszibejev, az SZKP Mari Területi Bizottságának első titkára is.

A magyar és a szovjet himnusz elhangzása után Horváth Lajos, a szombathelyi városi párt bizottság első titkára tartott avatóbeszédet. Hangsúlyozta, hogy a két rokon nép, a mari és a magyar céljai még sosem voltak ilyen közel egymáshoz, mint a nyolcvanas évek közepén, s ez az újabb gesztus, a szoboradományozás tovább erősítette a két nép barátságát.

Úttörők helyezték el virágaikat az Anatolij Alekszandrovics Sirnyin szobrászművész alkotása előtt
Fotó: VN-archív

Ezt követően Poszibejev adta át a szobrot a város lakóinak, elmondva, hogy Anatolij Alekszandrovics Sirnyin szobrászművész alkotása azt a békevágyat fejezi ki, mely az emberiségben munkál, s amely így ércbe öntve örökre emlékeztet bennünket arra, ami legféltettebb kincsünk.

Beszéde után Poszibejev leleplezte a szobrot, majd a mari küldöttség tagjai elsőként fenyőfát ültettek a szobor mellé.

A szobor álló nőalakot ábrázol, kinyújtott karjában gyermekkel, jelképezve azt a bizalmat és reményt, hogy a több évtizedes béke sosem fog megszakadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!