Multidéző

2017.02.21. 14:35

1987-ben volt 25 éves a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar - Így ünnepeltek

Szombathely - Ünnepelni sokféleképpen lehet, múltat emlegetve, beszédet tartva, jutalmat osztva, és lehet munkával, teljesítménnyel is. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar ez utóbbi módot választotta harminc éve, amikor is 1962-re, az együttes alapításának évére gondolt. Így cikkezett minderről a Vas Népe.

Vas Népe

A hétfő estét, a zenekar hagyományos koncertnapját szánta az ünneplésre. A jubileumi hangversenyt a műsorkínálat is, a körülmények is egyedivé avatták.

Petkó jános és zenekara nemcsak kiszolgálta a város zenei igényét, hanem sok-sok sikeres koncertet, operaelőadást tartott Fotó: VN-archív

Először a körülményekről: a rádió egyenes adásban kapcsolta a szombathelyi Bartók Termet, a 3. műsorban volt hallható a hangverseny. A televízió rögzítette a koncertet és később tűzi műsorra. A rádió és a televízió jelenléte tükrözte, hogy neve, szakmai rangja van már az együttesnek, ami a szombathelyi szimfonikusok háza táján történik, az része az ország zenei életének. A több mint tíz éve hivatásos művészeti együttesként működő zenekarral sok hanglemezfelvétel készült. Minden zenebarát tudja, hogy a Bartók-szeminárium, fesztivál a szombathelyi muzsikusok segítségével, közreműködésével létezik nyaranta. A televíziós karmesterversenyek válogatóit már háromszor alapozták Petró János együttesére.

A karmester és akottára figyelő muzsikusok Fotó: VVN-archív

A műsorról: Chopin f-moll zongoraversenye és Mendelssohn e-moll hegedűversenye állt a koncert középpontjában. Bevezetőként Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitányának friss, lendületes dallamai, táncritmusai szóltak. A befejezés hatásosságát Kodály népdalvariációi garantálták. A Chopin zongoraverseny szólistájaként Falvai Sándort köszönthette a közönség. Az est csúcspontja a Mendelssohn hegedűverseny megszólalásakor érkezett el. Kocsis Albert elegáns, bravúros hegedűszólói emelték, vitték a zenekart és a közönséget a tiszta érzelmek, a nagy szenvedélyek magasába. Hiába szólt hosszan, ráadást követelően a taps, a folytatás a zárószám lett: Kodály, Fölszállott a páva. A nagyzenekari változatban a magyar népdalkincs szép, ismerős dallamait hallhattuk. Alkalmat adott a zenemű a különleges zenei hangzások, hangszerek, hangszercsoportok megszólalására. Az ütősök, a hárfa, a fuvola és a vonósok a fagott és a vonósok szépen kimunkált, cizellált játéka a zenekar műhelymunkáját minősítette.

A jubileumi műsor kellően népszerű és illően igényes zeneművekből állt össze. Ennél mélyebb, nehezebb muzsikák is megszólaltak már a szimfonikusok koncertjein, és könnyedebbek is. Erénye a szombathelyi zenekarnak ez az igényes sokszínűsége, műfaji sokoldalúsága. Meg kényszer is, hiszen a megye egyetlen hivatásos művészeti együttese, egyetlen szimfonikus zenekara a szombathelyi, a zenei életben szinte mindent tőle várunk, igényelünk. Petró János és zenekara nemcsak kiszolgálja ezt az igényt, hanem újakat is kelt. Munkájukat nem egyetlen, hanem sok-sok sikeres koncert, operaelőadás, lemezfelvétel minősíti - kiválóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!