Multidéző

2017.07.04. 18:35

Múltidéző - Álcázni lehet, de nem érdemes

Ha nem tudtunk rendet tenni, akkor legalább álcáztuk a rendetlenségünket: a külföldiek elől erdősávokkal takartuk el a majorok épületeit, állattenyésztő telepeit 1987-ben. Így írt erről a Vas Népe harminc éve.

Vas Népe

A majorok rendje, kulturáltsága elsősorban nem azért szükséges, hogy kifelé mutassuk, mi aztán igazán odafigyelünk a külcsínre, hanem például a szakszerűen telepített erdősávok azért is kellenek, mert a dolgozók egészségét védik. Tompítják a port, a zajt, a bűzt, s ha úgy tetszik, kedélyállapotot javítanak, uram bocsá' még a termelési kedvet is növelik. Nem utolsósorban: a majorok körbefásítása a kórokozók ellen is véd. A lombok közé telepedő madárkák pedig a legtermészetesebb szúnyog- és légyirtók.

Egy majorban persze még nem lesz rend csupán az említett fásítástól. Az istállók falát rendszeres időközönként le kell(ene) meszelni, olykor pedig söprűt és lapátot kell a kézbe venni, s le kell takarítani a járdákról, bekötőutakról a szemetet. Ezt alighanem a megye valamennyi állattartó telepén - háromszáz van - különösebb nehézségek nélkül meg lehetne csinálni, nem pénz, igényesség kérdése. Takarítószerek s egy kis mész mindenhol akad, még ott is, ahol azt vallják: "Azt nézzék, mit produkálunk, s ne a környezetet!"

Felvételünknek azt a címet is adhatnánk: így is lehet Fotó: VN-archívum

Minderről azon a szombathelyi tanácskozáson esett szó nemrégiben, amelyen a majorok rendje volt a téma. A szakemberek egyebek között beszámoltak arról, hogy évente 800-900 ezer tonna istállótrágya keletkezik Vasban. Sok majorban szakszerűtlen a tárolás. A néhány helyen alkalmazott környezetkímélő módszerek sajnos nem váltak általánossá. Pedig a hígtrágya igencsak veszélyes a talajra, a vízre, a levegőre.

A megyei tanács 1979 óta vizsgálja az állattartó telepek, gépudvarok rendjét - rendetlenségét. Éles kontrasztokat tapasztalt. Példamutató a rend Jákfán, Nemesbődön, a körmendi tsz gépudvarán. Más helyeken - néhányat olvasóinknak is bemutattunk - a rendetlenség, a kosz a jellemző. Egy-egy vizsgálat mit eredményezett? Volt, ahol "összeszedték magukat"; utóbb időről időre ismét takarítottak, s szépítették a környezetet. Másutt alig-alig változott valami.

A majorok rendjéhez persze sok minden hozzátartozik még. A veszélyes hulladékok, az olajos iszap, a fáradt olaj, a festékek szakszerű gyűjtése, a selejtezendő akkumulátorok, az üzemanyagok biztonságos tárolása. S nem utolsósorban: A növényvédő szerek elhelyezésére az eddiginél sokkal jobban kell ügyelni a majorokban. Ezek persze nem csupán mezőgazdasági témák; túlmutatnak önmagukon.

Elhangzott az is: a környezetvédelem - a majorrend védelme is - kompromisszumok sorozata. Van ebben valami. S abban is, hogy ideig-óráig ugyan lehet álcázni a rendetlenséget, de önmagunkat becsapni még rövid távon sem érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!