Multidéző

2016.11.08. 16:35

Apasztják már a csónakázó tavat

Szombathely - Napok óta apasztják a szombathelyi csónakázó tó vizét, főleg a felső, kisebbik vizen látható jól a fogyás - kezdte cikkét az 1986 novemberében cikkét a Vas Népe.

Kelemen Attila

Azért eresztik le a vizet - egyelőre csak a kisebb, úgynevezett horgász tóból -, hogy eltávolíthassák belőle a vastag iszapréteget.

Húszéves a csónakázó tó és a két évtized alatt meglehetősen elöregedett. Most megfiatalítják.

Nagy rekonstrukcióba fogtunk - mondja Kovács Jenő, a városi tanács műszaki osztályának csoportvezető főmérnöke. A lefolyástalan, illetve csak a strandfürdőn keresztül ereszthető tavat független tápláló és vízleeresztő rendszerrel látjuk el. Úgy értem ezt, hogy mind a két tavat függetleníthetjük egymástól. Ezek a munkák javában folynak s az idén elkészülünk velük. Előbb - november végére - a leeresztő vezetékkel, aztán később az Arany-patakot a nagyobb tóval egybe kapcsoló tápláló csőrendszerrel. Szükség van ez utóbbira, mert amíg a horgásztó víz nélkül lesz, valahonnét friss vízzel kell táplálni a nagyobb tavat, annak halállományát.

Még néhány nap és eltűnik a víz ebből a tóból. Tisztítják, iszaptalanítják Fotó: VN-archív

- Tehát most a kisebb tó vizét engedik csak le?

- Igen, csak azt. Közben a környékén ritkítjuk az égerfákat, mert ezek szerves anyagaikkal, a levélzetükkel sietették a tó öregedését. Főleg tűlevelűekkel pótolja majd ezeket a Kertészeti és Parképítő Vállalat.

- Közben pedig

- kezdődik a horgásztó lehalászása, kellően sekély vízben. Végül a medertisztítás, az iszap eltávolítása, illetve a mederrendezés következik.

- Mennyi iszap lehet a tóban?

- A kisebbikben húsz-negyven centis réteg teríti be a tó alját. Ennyit mért a Vízügyi Igazgatóság. Ezt az iszaptömeget csak a víz eltávolítása után - mechanikus úton - lehet eltávolítani. Vízügyi szakembereink húsz magyarországi tó, öböl iszaptalanítási tapasztalataival rendelkeznek, ezek szolgálnak alapul az itteni munkákhoz. A Vízügyi Igazgatóság vállalta a gyakorlati munkát is. Az iszap eltávolítására várhatóan február közepétől-végétől kerülhet sor. Addigra megszikkad. Úgy gondoljuk, úgy tervezzük, hogy áprilisban végezhetünk az iszap eltávolításával.

A strand területén több mint öt méter mély árkot ástak a csővezetéknek, hogy a tó lefolyását biztosítsák Fotó: VN-archív

- Hova viszik, merre, milyen úton fuvarozzák az iszapot?

- Olad hajdani kis homokbánya tavába visszük, amely a volt pinkafői vasút mentén fekszik. Tekintettel arra, hogy az iszappal rakott billenős Zil-eket a skanzen menti híd nem bírja el, föltehetően az oladi városrész főutcáján át közelítjük meg a lerakó helyet. Kérjük a munka időtartama alatt az érintett lakosok megértését, bár igyekszünk gyorsan és tisztán dolgozni.

- A mai kis tó helyén rövidesen iszaptenger áll majd. Bekerítik talán, hogy valaki oktalan bele ne sétáljon?

- Nincs mód erre, éppen ezért nagy figyelmet kérünk a környéken járóktól.

- Mennyibe kerül ez a munka?

- A tápláló és vízeresztő rendszerrel együtt a kisebbik tó tisztításának költsége nyolcmillió forintba. A nagyobbik - a csónakázó - tóé pedig hatmillióba.

- Ahhoz mikor látnak hozzá?

- Ha ezt a kisebbet rendbe tettük. Ezzel június 1-re szeretnénk elkészülni.

Fürstinger Ottó a horgászok megyei intéző bizottságának vezetője:

- A tanács által felkért halászok rövidesen megkezdik a lehalászást, amelyet nagy érdeklődéssel várunk - vár minden szombathelyi horgász - s talán némi szorongással is. Szeretnénk minimális veszteséggel elvégezni a munkát, úgy értem: oly módon, hogy minél kevesebb hal pusztuljon el. De arra a leggondosabb munka mellett sem szabad számítani, hogy veszteség nélkül túl lehetünk rajta. Az időjárás minimális változása is bajt okozhat. Azon leszünk, hogy a kifogott halakat mielőbb átrakjuk a csónakázó tóba. Amit a fentebb mondottak miatt viszont eladni kényszerülünk, azoknak az árát visszatesszük a vízbe. Halakat veszünk érte.

- Gondolom, sokan tolakszanak majd a parton

- Kérjük az érdeklődőket, hogy ne gátolják a munkát. Öt-hat hivatásos halász dolgozik majd, rajtuk kívül más nem tartózkodhat a vízben.

- Talán nem végeznek egyetlen nap a halászok. Közben magára hagyják éjszaka a tavat?

- Éjjel-nappal őrizzük a helyszínt, egyfelől a balesetveszély, másrészt a halak védelme miatt.

- Meddig horgászhatnak amég a csónakázó tónál?

- A kis tavon péntektől, november 14-től nem lehet már horgászni. A lehalászás ideje alatt - gondolom, ez négy-öt napig tarthat - a csónakázó tóra is teljes horgászati tilalmat rendelt el a MOHOSZ Vas Megyei Intéző Bizottsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!