Multidéző

2017.01.10. 15:20

Múltidéző - Az enyészettől a csirketenyésztésig

Csepreg - Csavarhúzók, hullámpala-kötegek, csövek. Rozsdás vasfúró, fűrész. Korhadó falak, üres ólak. És szemét, szemét, szemét. A helyszín: a Csepregi Állami Gazdaság Tormásliget szomszédságában levő majorja. 1987-ben!

Vas Népe

Pontosabban egykori sertéstelepe. Most is a gazdaságé ugyan, ám bérbe adta vállalkozóknak. Csukli István vadásznak és Baráth Sándor vegyésztechnikusnak.

A fél tucatnyinál is több istállót kikezdte az idő és a sertéstenyésztés. A két fiatalember mégis úgy döntött: csirkéket fognak itt nevelni.

December legelején jártunk legelőször a majorban. Láttuk: az enyészet az úr mindenütt, olyannyira, hogy úgy tűnt számunkra, hosszú hónapok múltán sem lehet itt csirkét nevelni.

Januárban tértünk újra vissza a telepre. Kívülről semmi sem változott. Ám két istállóban már meleg volt. Sőt, néhány hetes csirkéktől voltak hangosak.

Az emberfeletti munka oka? Meglehetősen prózai: kell a pénz. Egyrészt a vállalkozóknak öt év alatt egymillió forintot kell bérleti díjként fizetniük a gazdaságnak. Másrészt meg kell élniük. Ezért kell (kellett) gyorsított ütemben megteremteni a csirketenyésztéshez szükséges feltételeket. S ha minden sínen van, beindul a tervezett teljes üzem - turnusonként 50 ezer csirkét szeretne nevelni a két fiatalember -, akkor már a befektetett összeg (eddig 600 ezer forint) kezd megtérülni. S ha minden jól megy, hiszen ezért vágott bele az egészbe. Csukli István és Baráth Sándor, akkor már a haszonból félre is lehet tenni. Ez persze még odébb van

Bölcsen cselekedett a Csepregi Állami Gazdaság, hogy ha csak időlegesen is, de túladott a majoron. Bár hallottunk olyan véleményt állami gazdasági embertől, hogy jó állapotban vannak az egykori sertésólak, csupán a csirkék miatt kell egy kis átalakítás. Az illetékes, aki ezt állítja (telefonon közölte velünk), bizonyára hosszú évek óta nem járt a telepen, s nem látta - vagy nem akarta látni - a siralmas állapotokat. Neheztelt azért is, mert engedély és kíséret nélkül jártunk a majorban. Kísérettel mást láttunk volna? Költői a kérdés

Úgy véljük, a négy gondos kéz az egyedüli garancia arra: hamarosan másképp fog kinézni a csirketelep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!