Multidéző

2017.03.01. 16:35

Múltidéző - Így készültek a tavaszra 1987-ben

Megyei körkép - Hazánkban 1986-ban több mint 5 millió hektár mezőgazdasági területen végeztek légi járművek segítségével növényvédelmi és tápanyagutánpótlási munkákat. Az, hogy miként várták a tavaszt a MÉM Repülőgépes Szolgálatnál '87-ben, arról a Vas Népe Farkas László főigazgatót kérdezte.

Vas Népe

- Hazánkban az első mezőgazdasági kísérleti repülések 1953-ban történtek, de jelentős áttörés csak 1957-ben következett be, amikor a Földművelésügyi Minisztérium saját hatáskörében létrehozta az első, négy PO-2 típusú repülőgépből álló "különleges" egységét. Két év múlva megalakították a Repülőgépes Növényvédő Állomást, amelyet dinamikus fejlődés követett. Ma a Repülőgépes Szolgálat fő feladata a légi mezőgazdasági munkák elvégzése, a közforgalmi légifuvarozás körébe nem tartozó egyéb légi szolgáltatások, valamint a légijárművek műszaki karbantartása, nagyjavítása, egyes alkatrészek gyártása. Ezen kívül természetesen rájuk hárul a kiszolgáló eszközök karbantartása és javítása, a repülőgépvezetők és szerelők gyakorlati oktatása, légijárművek mezőgazdasági berendezéseivel kapcsolatos alkalmazástechnikai vizsgálatok elvégzése, új berendezések kifejlesztése.

Merevszárnyú gépek javító hangárja. Rájuk hárult a kiszolgáló eszközök karbantartása
Fotó: VN-archív

A szolgálatnak 220 légijármű, ebből 80 helikopter áll rendelkezésre a munkák végzéséhez. Egy-egy brigád 35-50 ezer hektárt teljesít évente. Átlag 360-380 órát repülnek, de nem ritkák a 6-700 órás teljesítmények sem. Ez azt jelenti, hogy a járművek fajlagos mutatója, a munkakörülmények függvényében 80-150 hektáros óránkénti teljesítmény körül alakul.

Az új, MD 500 E típusú helikopterek a földön. 1987-ben hat ilyen típusú helikoptert vásároltak
Fotó: VN-archív

A légi növényvédelem, és tápanyagutánpótlás nagyon fontos szervezeti része a "hátország", a gépeket javító, karbantartó műszaki tevékenység. Az akadozó alkatrészellátás enyhítésére berendezkedtek egyes alkatrészek gyártására, és ebből exportálnak is.

De folytatnak szellemi exportot is, a külföldi munkavégzésekre pilótákat, szerelőket küldenek a helyszínen vásárolt gépekhez, 1985-ben ötezer légiórát teljesítettek idegenben. Az összteljesítményt 270 ezer dollár bevétel honorálta.

A felfüggesztett műtrágyatartállyal a levegőben, forduló közben. Nőtt az igény a helikopterek iránt
Fotó: VN-archív

Jelentősen nő az igény a helikopterek iránt, így e téren fejleszteni kellett a Repülőgépes Szolgálatnak. Idén hat McDonnel Douglas 500 E típusú helikoptert vásároltak.

 

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!