Multidéző

2017.06.27. 13:25

Múltidéző: Nagy sikerű komputerbemutató Szombathelyen

SZOMBATHELY Közhaszonnal kecsegtetett gyártó, felhasználók és lehetséges felhasználók számára egyaránt Magyarország legnagyobb elektronikai vállalatának, a Videotonnak 1987-ben Szombathelyen rendezett számítástechnikai bemutatója és előadássorozata. Így írt erről a VasNépe harminc éve.

Vas Népe

A rendezvényt a Neumann János Számítógéptudományi Társaság megyei szervezete és az elektronikai vállalat számítástechnikai gyárának szombathelyi vevőszolgálati üzeme szervezte - kiválóan. Ez utóbbi abban is megnyilvánult, hogy zsúfolásig megtelt Győr-Sopron, Zala és Vas megyei érdeklődőkkel a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ előadóterme. Akik nem fértek be ide, azok a kiállított számítógépeket próbálgatták. S ők sem voltak kevesen

Németh György, a megyei pártbizottság gazdaságpolitikai osztályának vezetője nyitotta a rendezvényt. Utalt egyebek között azokra a központi elhatározásokra, amelyek a műszaki fejlődésen belül is kiemelkedő szerepet szánnak az elektronizáció, az informatika gyors térnyerésének. Vas megye vállalatai is tettek ez ügyben egyet s mást - ha nem is elegendőt. Tanulságos módon éppen a legjobbak, a megújulásra mindenkor készek s éppen azok, amely szervezeteknek a vezetői is innovatív hajlamúak.

Vas megyében - mondta - az elektronizáció színvonala az országos átlag alatt maradt eddig, s hogy a tények, folyamatok előjelet váltsanak, annak érdekében nemrég a megye vezető pártfórumán is elhatározások születtek. A szombathelyi bemutatóra kis gépeket, új fejlesztések eredményeit hozta a Videoton s ezek a kis szervezetek számára is elérhetőek - biztatott az osztályvezető. Aki hangot adott annak is, hogy Vas megye vezetése négy évvel ezelőtt örömmel támogatta a Videoton helyi vevőszolgálati üzemének letelepedését és örömmel támogatja a mostani s az ehhez hasonló rendezvényeket is.

Dr. Gantner János, a Videoton számítástechnikai gyárának igazgatója vetített képek segítségével hozta közelebb hallgatóságához a nagyvállalat legújabb fejlesztési eredményeit. Tizenhat éve gyártanak Székesfehérváron, valamint vidéki gyáraikban és 800 embert foglalkoztató budapesti fejlesztő intézetükben számítástechnikai eszközöket. Tavaly ezekből hat és fél milliárd forintot forgalmaztak. A mikro- és megamini számítógépektől és géprendszerektől a tévé komputerekig, az egyre kisebb és az ergonómiai szempontokat is messzemenően figyelembe vevő display-ektől a különféle sornyomtatókig s egyéb sokfajta perifériáig terjed a Videoton választék.

Érdeklődők - főleg fiatalok! - sokasága az új Videoton komputerek előtt Fotó: VN-archív

Az élet s a konkurencia is arra szorít, hogy ne csak eszközöket, de szellemi tudást, programot (szoftvert) is adjanak. Bevételeiknek csaknem a húsz százaléka már ezen utóbbiakból állt elő az utóbbi években. A Videoton fejlesztőinek az az elsődleges céljuk, hogy rendszereik, gépeik, tartozékaik megfeleljenek a világszabványoknak s ezek ne csupán önmagukkal legyenek kapcsolhatók. A Szombathelyen elsők között bemutatott VT-110 és VT 116-os PC-k (személyi számítógépek) a világ legnagyobb gyártójának számító IBM XT és AT típusaival is társíthatók, vagy ahogy a szakma mondja: kompatibilisek ezekkel. Ezekből az új típusokból az idén kétezret szándékoznak piacra dobni.

A Videoton komputerek, terminálok, display-ek, stb. ott vannak Európa számos országában, a legtöbb a Szovjetunióban dolgozik. (Moszkvában például 300-as létszámú szervizirodát működtet a Videoton, de három vegyesvállalat dolgozik az NSZK-ban, s értékesítési irodájuk Londonban.) "Minden pletyka ellenére nagyon fontos nekünk a hazai piac" - mondta az igazgató, hiszen minden ötödik épület Magyarországon adják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!