Multidéző

2015.07.07. 10:03

Múltidéző - Újjávarázsolt mauzóleum

Az 1990-es Vas Népéket lapozva bukkantunk rá arra a cikkre, amelyben arról a kezdeményezésről írnak, amely a Széll Kálmán mauzóleum újjávarázsolását tűzte ki célul.

Kelemen Attila

Erre a pár sornyi helyre legszívesebben csak neveket írnék. Nagyszerű emberek neveit. Olyanokét, akik hívásunkra – cikkeink nyomán – szervező munkába kezdtek, másokét, akik csákányt, lapátot fogtak, aztán követ véstek, cizellált régi vaskerítést restauráltak, egyszóval olyanokét, akik rendbe tették Széll Kálmán hajdani miniszterelnök és családja mauzóleumát a régi táplánfai, ma táplánszentkereszti Országúti temetőben.A gaztengerből kibontott mauzóleum ma a kis temető ékessége, s azóta érdekes módon arra húzódnak a friss sírhantok is.

Nem csupán a Széll-sírt, de ezzel együtt a környező régieket is rendbe hozták (Fotó: VN-archív)

De a neveknél maradok. Példaadó munkát végzett itt és kézben tartotta a helyreállítást a Szombathelyi Szépítő Egyesület két vezetője, Horváth Ödön és Farkas János. Dr. Bors Zoltán a tanács erői szerint pénzzel és sürgető akarattal katalizálta a renoválást. Csinger Péter szombathelyi kőfaragó érdemeit már korábban is méltattuk, ezúttal is illesse köszönet, embereivel együtt. A legtöbbet talán mégis a helyiek vállalták, akik szinte naponta a helyszínen dolgoztak, most már hónapok óta: Imre György korábban lemondott, fiatal szerény táplánszentkereszti ex-tanácselnök (ma ugyanott alkalmazott) és karbantartó tanácsi csapata: Szakály László, Mészáros György és Bakucz Zoltán. Tudni kell róluk, hogy nem csupán a Széll-sírt, de ezzel együtt a környező régieket (a Polányi és Korchmáros családokét) is rendbe hozták. Ott voltak rendre a helyi SZDSZ-csoport tagjai is, Sári Endrével az élen.

Külön fejezet illesse Szombathely ifjú szakmunkástanulóit és tanáraikat, akik valóságos restaurátori munkával újították, s ahol kellett pótolták a síremlék szép vaskerítését. Az egyetlen öntöttvas virágtartó párját is elkészítették. A 405-ös szakmunkásképzőben híreim szerint Vargyas Ottó műhelyfőnök irányította őket, láthatóan szívvel is, s nagy hozzáértéssel. A 411-es ipariskola szakmunkásjelöltjei és oktatóik szép kőműves és festő munkákkal tették le névjegyüket.

De segítettek szivattyúikkal a tűzoltók, segített a szombathelyi Városgazdálkodási Vállalat, s hallom, már itt jártak a megyeszékhely parképítői is, hogy amint lehet, örökzöldekkel gazdagítsák a környezetet.

Imre Györgytől tudom: nem állnak meg, elhatározták az országúti temető általános csinosítását. Ez lesz az egy hét múlva esedékes falugyűlés egyik fő témája. Megszabadítani a temetőt a gazkerítéstől! Ki kell irtani a kerítő kökénybokrokat, az elburjánzott akácot. Csak a szebb fákat hagynák meg. Közmunkát szerveznek ide. Hívják majd a falu népét, főleg azokat, akiknek szerettei nyugszanak itt. S ha segítségünkre lehetne a pénzszűkében például a szemközti Gabonakutató, a faluban nagyon is érdekelt szombathelyi Tangazdaság, esetleg a határban „földbirtokos” vasszécsenyi termelőszövetkezet, akkor talán valami szép, ide illő új kerítésre is futná. Lehet, maguk a lakosok is adnak ötletet (némi kis pénzt is?) a jó célra.

Egyébként megtalálták a temető hajdani bejárati kapuját, rajta a rézveretes kovácsolt zárszerkezettel, amely akár mintát is adhat, milyen legyen az új kerítés. Jó építészt képzelünk a szépet szerető helybéliek mellé tervezőnek. Esetleg olyant, aki innét származott el, ide jön haza, és ezért szívesen megrajzolná s mutatná, mivel kerítsék s hogyan a sírkertet. Talán az eddig háttérben maradt egyháznak is van elképzelése s lehetősége is a környezet formálására.

Más, de idetartozik.

Imrével, Sárival – szóval a helyiekkel – beszélgetve szóba került Rátót, ahonnét indulva mi a Vörösmarty – Deák Ferenc – Széll „vonalon” jutottunk el a sírhelyekig. Nem tehettük volna ezt eredményesen Rátót tanácselnöke, Deák László nélkül (csak névrokona a nagy államférfinak), aki a maga helyén tett sokat progresszív eleink tiszteletének rehabilitálásáért. Keze munkáját például a helyi erőkkel széppé tett aradi emlékpark őrzi Rátóton. Tudtunkkal talán az egyetlen aradi emlékhelye ez az országnak.

A táplánszentkeresztiek szóba hozták: mi lenne, ha október 6-án kis ünnepségen avatnák ezt a megszépült Széll-mauzóleumot, utána Rátóton pedig a Deák Ferenc ültette tizenhárom óriás tölgy alatt, s a hős vértanúk ottani obeliszkjei előtt tisztelegne a megye ifjúsága!

S mindazok, akik a provinciából is látják, tudják a Hazát.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!