Multidéző

2016.02.09. 20:10

Újul a surányi kastély - Évtizedekig nem jutott pénz a műemlék épület rekonstrukciójára

Vassurány - Évtizedek óta nem jutott pénz a vassurányi műemlék épület, a Schilson-kastély felújítására. Mígnem 1995-ben - az évtizedekkel ezelőtt megsüllyedt épületrész alátámasztási munkálataival - megkezdődött a rekonstrukció. Így cikkezett a Vas Népe a munkálatokról.

Kelemen Attila

A veszélyelhárítást szükségessé tette a párkányleomlás és az újabb falrepedés is. Az idén tovább folytatódnak a helyreállítási munkálatok.
A kastély felújítása nem egyszerű feladat, mivel itt egy nagyon értékes épületről van szó. Ezt jól mutatja, hogy a kastély szerepel azon a listán, amely az állam tulajdonából ki nem adható ingatlanokat tartalmazza. Az épület nagy jelentőségű a falu számára is, hiszen itt működik az iskola, az óvoda, a könyvtár, valamint vannak benne szolgálati lakások is.

TULAJDONOS AZ ÁLLAM, HASZNÁLÓ A FALU

A törvény értelmében a listán szereplő ingatlanoknak a magyar állam a tulajdonosa, míg a kezelői jogokat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) gyakorolja. Az önkormányzat ingyenes használati jogot kapott, ám ezért cserébe kötelessége az üzemeltetési, karbantartási és felújítási költségek viselése. Ez a feladat azonban meghaladja az önkormányzat anyagi teherbíró képességét, ezért a további problémák megelőzése érdekében a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vette kezébe a felújítás irányítását.

KÖZÖS FINANSZÍROZÁSBAN

A részletekről Zsiros Imrét, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság Vas Megyei Kirendeltségének vezetőjét kérdeztük.
- Megegyeztünk az önkormányzattal abban, hogy közös finanszírozásban látunk hozzá a kastély felújításához - mondja a kirendeltségvezető. - Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az épület északkeleti részén megsüllyedt a falazat, aminek következtében károsodott a tetőzet is. Ennek megtámasztása 900 ezer forintba került. Párkányleomlás is történt, így tovább már nem lehetett halasztani a rekonstrukciót. A teljes körű felújításra pályázatot hirdettünk, amelynek elbírálása során a szombathelyi Műemlékhelyreállító Kft. ajánlatát ítéltük a legkedvezőbbnek.

ÜTEMEKRE BONTOTT REKONSTRUKCIÓ

- Várhatóan mennyibe kerül a felújítás?
- A munkálatok becsült költsége 26 millió forint. Mivel ennyi pénz nem áll rendelkezésünkre, ezért több ütemre bontottuk a teendőket. Az első ütem tavaly decemberben fejeződött be. Az öt és fél millió forintból elvégeztettük a veszélyelhárítási feladatokat, elkészítettük a felújítási tervet, s közműfejlesztési hozzájárulást fizettünk. Kijavíttattuk a további állagromlást, megtörtént az északkeleti sarkon az alapok megerősítése, az utólagos falszigetelés, készült ereszcsatorna is. Mindebből négymillió forint volt a mi részünk, s másfél millió a helyi önkormányzaté.

SZIGETELÉS, TETŐ- ÉS HOMLOKZATI FELÚJÍTÁS

- Az idén mennyi pénz várható a munkák folytatására, s ebből mit terveznek megvalósítani?
- Konkrétan a felújításra ötmillió forint jut, s egymilliót szánunk az épület további részének utólagos falszigetelésére. Az idén rendelkezésre álló keretből folytatni szeretnénk a tetőszerkezet hibáinak kijavítását, és az udvari oldalon az egyik homlokzatot akarjuk felújítani. Ezt a hatmilliót a KVI adná, ám szó van arról, hogy az önkormányzat az idén kétmillióval veszi ki részét a finanszírozásból. Ha ez így lesz, akkor nagyobb szakaszon lenne mód a homlokzat felújítására. Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy korrekt partner a helyi önkormányzat. Már csak azért is, mert az épületen belül eddig is maradéktalanul eleget tett a karbantartási és felújítási kötelezettségeinek, s mint látszik, hajlandó részt vállalni a külső munkákból is.

1997 UTÁN IS LESZ MÉG TEENDŐ

- Várhatóan mire fejeződik be a kastély teljes rekonstrukciója?
- Erre pontos határidőt ma még nem tudok mondani, ugyanis nem ismertek előttünk az elkövetkező évek pénzügyi lehetőségei. Ám nagy valószínűséggel még marad teendő az 1997 utáni időkre is. Nem lehet egy-két év alatt behozni a több évtizedes mulasztást. Az azonban már önmagában jó, hogy megindult ez a nagy volumenű munka, így a kastély állaga remélhetőleg már nem romlik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!