Nádasd

2015.11.28. 16:58

Tuti recept – Mutatjuk, hogyan lesz igazán finom a mézeskalács

NÁDASD - Nagy volt a héten a sürgés-forgás az Evangélikus Egyházközség háza táján, ugyanis a nyugdíjas klub hölgytagjai mindenféle finomságot készítettek. A receptek és a fogások titkait olvasóinknak is elárulták.

Bajdó Bettina

A gyülekezet kis konyhájában alig lehetett elférni a héten, ugyanis a nyugdíjas klub tagjai nem kisebb feladatot vállaltak magukra, minthogy megsütik az idei vásárra a finomságokat. A pult és az asztal tele volt finomabbnál finomabb süteményekkel, az új adagok már szinte el sem fértek. Az asszonyok keze alatt szó szerint égett a munka, megállni sem volt idejük a nagy sütés közben. A munkálatokat Kopferné Kati és Heinczingerné Erika irányította. A kis csapat tagjai közül akadt, aki már öt órakor felkelt, s otthon izzította be a sütőjét, hogy ne üres kézzel és tállal érkezzen.

Mint megtudtuk, tavaly készült először a konyhában sok finomság az egyházközség által rendezett vásárra, s idén is úgy gondolták a hölgyek, hogy ezzel lepik meg a híveket. Azt mondják, most már bátran kijelenthetik, hogy hagyománnyá vált. Többféle mézes sütemény, linzer és Stefánia tortácska került ki a kezük alól. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a jó mézes sütemények titka, mitől lesz azonnal puha, mire kell figyelni sütés és mi a szép díszítés titka.

A konyhában a közös sütési munkálatokat Kopferné Kati, valamint Heinczingerné Erika irányította a héten Fotó: Bajdó Bettina

- A legfontosabb, hogy jó minőségű liszt kell hozzá - vágták rá azonnal az asszonyok. - Ugyanez vonatkozik a mézre is, valamint kell még bele tojás, fűszerkeverék és sütőpor is, bár ez utóbbit ajánlatos szalalkálira cserélni, ugyanis az eredeti receptnek ez az egyik alapja. Persze sok minden függ attól, hogy ki milyen otthonosan mozog a konyhában, de egy mézes süteményt nem nagy ördöngösség elkészíteni. A legfontosabb, hogy az állaga megfelelő legyen, mivel csak így lehet feldíszíteni. Ez utóbbihoz pedig nem is kell más, mint egy porcukros zacskó, melynek egy sarkán apró lyukat kell vágni, ezen keresztül kell megrajzolni a mintákat.

A vékonyra nyújtott tészta gyorsan megsül, ezért nem szabad magára hagyni. Nem érdemes magas hőfokon sütni, mivel könnyen megéghet, ha látjuk, hogy pirul, akkor érdemes megfordítani. A legoptimálisabb sütési hőmérséklet 180 fok, légkeverésen 7-8 perc alatt elkészül.

Akárcsak a mesében, olyan szépek lettek a mézes sütemények Fotó: Bajdó Bettina

Egy négyfős családnak elegendő mézes süteményhez fél kiló lisztre van szükség. A rétesliszt nem jó, mindenképpen fehérből kell készíteni a süteményt. Kell még hozzá 2 darab tojást, 20 dekagramm porcukor, 1,5 deciliter méz, 15 deka margarin. Egy sütőpor vagy egy csomag szalalkáli is szükséges és természetesen a mézes fűszerkeverék.

A megolvasztott mézet és a margarint elkeverjük a porcukorral, a tojásokkal és a fűszerkeverékkel. A lisztet elkeverjük a sütőporral vagy szalalkálival, majd apránként adagoljuk a mézes keverékhez. Először úgy tűnik, hogy nem fog összeállni a tészta, de hamarosan még ragadni is fog. Lisztezzük nyugodtan, de csak apránként. A tésztát pihentethetjük, legalább egy-két órát, de akár egy egész éjszakán át is a hűtőben. Ha hűtőbe rakjuk, akkor abból kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk és a kívánt formára szaggatjuk. A sütőt melegítsük elő 180 fokra és tésztát sütőpapírra helyezzük, majd a süteményt süssük aranybarnára. A tetejét megkenhetjük tejjel is!

A díszítésnél a legfontosabb, hogy teljesen kihűljön a mézeskalács. A habhoz kell két tojásfehérje, 20 deka cukor, egy kis kanál keményítő vagy citromlé vagy ecet. Ezt fel kell verni olyan keményre, hogy ha felfordítjuk a tálat, akkor se essen ki belőle! Ezt kell a kivágott sarkú, porcukros zacskóba tölteni, majd óvatosan nyomva díszíteni kedvünk szerint a formás mézeskalácsokat.

Elvileg a mézeskalácsunk egy nap alatt omlós lesz, de ha biztos hatást akarunk elérni, akkor, ha megszárad a díszítése, jól záródó dobozba helyezve garantált, hogy gyorsabban megpuhul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!