Nagygeresd

2015.03.11. 08:55

Mit tanulhatunk a vasi falutól, ahol egyetlen munkanélküli sincs? - Nagygeresden jártunk

Nagygeresd – A fogathajtó versenyeiről híres az alig háromszáz lelkes kis falu. A település lehetőségeihez mérten kis lépésekben fejlődik, nemrég adtak át egy EU-szabványos játszóteret.

Merklin Tímea

A falu nem volt adós, így kimaradtak az adósságrendezésből. Mivel tavaly év elején jó páran meghaltak, a település létszáma 300 alá csökkent, ezért nem kaphatták meg a 6,5 millió forint központi támogatást, ami azoknak az önkormányzatoknak járt, akiknek nem volt hitelük – csak 2 millió 950 ezer forinthoz jutottak hozzá.

– Ha 300 vagy 301 lakosunk van, nem vesztettünk volna el 3 millió 550 ezer forintot – mondja a polgármester, akitől azt is megtudjuk, hogy abból viszont, amit megkaptak, leaszfaltoztak egy utcát, és kiépítették az EU-szabványos játszótérhez vezető utat. Elmaradt a temetőkhöz vezető utak rendbetétele, de a legközelebbi központi pénzösszegből azt is megcsináltatják.

Németh Lajos polgármester az EU-szabványos játszótéren, amelyet nemrég adtak át, és ami mellett a fogathajtó versenyeket rendezik nyaranta

A falu 293 lakosából 110 nyugdíjas. Nagyon örülnek most, mert az utóbbi két-három évben több mint tíz gyerek született, és itthon maradtak az 1980-87 között született fiatalok.

– Nálunk nagy szerencse, hogy nincs munkanélküli, aki aktív korú, mindenki dolgozik – fogalmaz Németh Lajos, aki 2006 óta polgármester, 1990-től, 23 éves kora óta képviselő. Amint mondja, végigjárta a szamárlétrát, „belenőtt" a falu vezetésébe, mígnem ő lett az első ember. Egyébként fuvarozó és gazdálkodik, van négy lova. Szeret fogathajtó versenyekre járni, és a környékbeli lovasok tőle vettek szénát, így ismerte meg azokat az embereket, akiknek segítségével a versenyeket szervezi.

Németh Lajos polgármester serleget ad át Varga Szilárdnak, az akadályhajtás győztesének 
Fotó:  Béres Bence

Idén augusztus 22-én, búcsúkor Nagygeresden lesz a Vas megyei C kategóriás kettes fogathajtóverseny döntője az új játszótér mögötti pályán. Az első alkalommal (2009-ben) 800-1000 érdeklődő volt, azóta minden évben rendszeresen 6-700 vendég van ezeken a versenyeken. A település másik nagy rendezvénye a falunap, ami egyben a nagygeresdiek találkozója. Vagyis nemcsak a helyiek jönnek el, hanem a kiküldött 210-220 meghívó nyomán az elszármazottak is, összegyűlik 400 nagygeresdi ilyenkor a faluban. Fellépnek a környékbeli kultúrcsoportok, mindig van egy sztárfellépő, tavaly például a Kredenc együttes volt. Nemrég készült el a fedett terasz a faluház mögött, ahol esőben is nyugodtan lehet vigadni, táncolni.

Rövidtávú cél a faluház külső felújítása és egy egyesület létrehozása pályázatírásra, lebonyolításra, hogy ezzel is előrevigyék a települést. A faluházban a nagyterem mellett van ifjúsági klub, ugyanebben az épületben van az önkormányzati hivatal. Itt tartották a közmeghallgatás után a nőnapot is, ahol nem csak a falubeli hölgyeket köszöntötték, de az aljegyző asszonyt, Udvardi Zitát is 60. születésnapja alkalmából.

Németh Lajos polgármester a felújításra váró faluház előtt, amelynek épületében az önkormányzati hivatal is található

Nagygeresden két szép templom van: az 1200-as évekből való katolikus templom műemlék, 20 éve újították fel. A felekezetnek 100 itteni híve van. Az evangélikus templom az 1800-as években épült, az egyetlen a környéken, amelyik nem kapott új köntöst, szeretnék 2017-re felújítani. Az evangélikus gyülekezetnek 190 tagja van itt, vagyis a falu többségében evangélikus. A vezetőség is vegyes felekezeti szempontból, ezért ők mindkét helyre, a katolikus misékre és az evangélikus istentiszteletekre is eljárnak.

Érdekesség, hogy a nagygeresdi katolikus egyházközség Ivánhoz tartozik, megyehatáron lévén a győri püspökséghez, egyetlen Vas megyeiként. Az evangélikus egyházközség nagyobb része Vas megyében van (Nagygeresd, Tompaládony, Nemesládony, Mesterháza, Chernelházadamonya), három település azonban már Győr-Sopron megyei (Répceszemere, Csáfordjánosfa, Csér).

A polgármester hangsúlyozza Nagygeresd földrajzi elhelyezkedésének előnyeit: könnyen, gyorsan elérhetők olyan nagyobb települések, ahol munkát vállalhatnak az itt élők. Nagygeresdről Répcelakra, Sárvárra, Bükre, illetve a szomszédos megyébe, például Lövőre, Sopronkövesdre járnak dolgozni.

Szétlopott, eltört álmok

A nagygeresdi fogathajtó versenyt tavaly az a Varga Szilárd nyerte meg, aki az egyik kárvallottja a lakóhelyén, Uraiújfaluban egy hete történt betöréssorozatnak. Nemcsak álmodozott gyerekkorától fogva, hogy lovakkal foglalkozhasson, hanem dolgozott is érte, hogy megteremtse a lótartás, a versenyzés feltételeit. Ellopott lószerszámai egyedileg gyártottak, mert a párban befogható lovai közül az egyik alacsonyabb, ezért speciálisan méretezték a szíjakat. Ezer közül is megismerhetők. Gazdájuk reménykedik, hogy meglelik az elkövetőket, és meglesz a zsákmány is. Nem kisebb a kára a szomszédoknak sem, ahonnan egyéb szerszámokat és gépkocsit vittek el milliós értékben. Sok szorgos munka árán vették, amiket elraboltak tőlük, egyik sem luxuscikk. A rendőrség nyomoz, de a károsultak bíznak a közösség erejében is. A holmit árusítani fogják, ha a lakosság résen van, meg lehet csípni a tolvajokat. Varga Szilárd elszánt, 200 ezer forintot ad a nyomravezetőnek.

A lopás nyomában nemcsak az anyagi veszteség fájó, de a betöréssel, rablással keltett félelem is kárt okoz, elveszett a faluban a biztonságérzet. Ha a világ fejlettségét lehetne mérni bizalomban, még kerítés sem kellene, nem bántaná egyik a másikét. Uraiújfaluban is csak csukva volt a garázsajtó, a kocsiban hagyva a kulcs. Fel sem merült, hogy baj lehet belőle, nem is történt évtizedekig semmi. Most pedig zárni kell mindent, félni, félteni. Nyugodt éjszaka volt, míg a tolvajok kerítést bontottak, pakoltak. A betörés és lopás pár óra „munka", de egész eddigi életek eredményeit tette tönkre. Ki tudja, mennyi idő, amíg pótolják javaikat a károsultak, és újra békével tudnak aludni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!