Nagygeresd

2015.07.26. 12:15

Néptánccal és nótákkal mulattak – Négyszáz adag pörkölt fogyott a nagygeresdi falunapon

Nagygeresd – Egy sátor nem volt elég: a faluház udvarán két nagyobb, két szellősebb sátrat és egy óriási napernyőt is felállítottak, hogy mindenki kényelmesen elférjen. A pörköltnek csak a híre maradt délutánra – ennyire jól sikerült az ebéd és a falunap.

Bakos Ágnes

A falu szemei elől nem egyszerű elbújni: percek alatt értesítették a polgármestert a megjelent „idegenekről”.

– Rosszkor jöttek, most nincsenek sokan – mondta Németh Lajos, Nagygeresd polgármestere a nóták és a táncok között.

Ehhez képest csaknem százan hűtötték magukat, kicsik és nagyok a sátrak alatt és élvezték a zenét, a táncot, a beszélgetést.

A település első embere büszke, de nagyon szerény házigazdaként mesélt a település eseményeiről és persze a falunapról, ahol az ebéd a vártnál sikeresebbnek bizonyult.

110 kilogramm húsból készült pörkölt és negyven kiló kenyér fogyott el, szinte percek alatt, a főzésben részt vett személyzetnek nem is jutott a finomságból.

Nagyon színes volt a program délután: a fertőszentmiklósi Férfi Dalkör nótákat hozott a „délibábos Hortobágytól” a „Sárgarigóig”, az iváni Hagyományőrző Néptánccsoport pedig látványos magyar népi táncokat. A két együttes félóránként váltotta egymást a színpadon és minden helycsere alkalmával óriási tapsot kaptak a mulatozóktól. A falunapot az önkormányzat saját forrásból finanszírozta.

A 293 lelkes település apraját és nagyját ilyenkor elszármazottak is kiegészítik. A polgármester büszkén mesélte, hogy 2007 óta hívják vissza az egykori nagygeresdieket a falunapra. Több mint 180 meghívót küldtek szét idén is.

Németh Gyuri Celldömölkről érkezett, nagygeresdi születésű, már csecsemőként elköltözött, de gyerekkora minden nyarát Nagygeresden töltötte a nagyszüleinél.

– Mostanság már csak temetések adnak okot jönni, ezért is nagyon jó a falunap, hogy meghívják az embert – mesélte a celldömölki-nagygeresdi Németh Gyuri. Büszke a szülőfalujára, a legnagyobb közösségi portálon is követi Nagygeresd eseményeit.

Bővül a takaros kis település: tavaly hét gyermek született – mesélte a Németh Lajos polgármester.

A falunap után nem pihennek a nagygeresdiek, a következő nagy napjuk ugyanis augusztus 22-e lesz, amikor a fogathajtó verseny megyei döntőjét rendezik – már nagyon készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!