Nagyrákos

2016.07.16. 13:29

Fázós vásárnyitás Nagyrákoson

Nagyrákos – Gyermeki lélek, zene és egy kis pálinka – erre van szükség az őszies Völgyhídi Vásáron. Festménykiállítás is nyílt a tájházban szombaton.

Bakos Ágnes

– Július 21-én lesz éppen 15 éve, hogy elindult a Völgyhídi Vásár. Emlékszem, hasonló idő volt, mint most – idézte fel Németh Istvánné, Baksa Eszter, Nagyrákos polgármestere a szombati vásárnyitón. A hideg, szeles, kicsit sem nyárias idő miatt kevés bátor vásározó vállalkozott a nagyrákosi árusításra: tavaly nyolcvanan vettek részt, idén negyed annyian pakoltak ki. Dacolva a szemerkélő esővel, népdalcsokorral fűtötte a vásárindítást az Őrségi Baráti Kar – sokan gyülekeztek a nótaszóra.

– Németh Feri hozza a hegedűjét! – szólította a fázós sokaságból a zenészeket Baksa Eszti néni.

– Vásár télen is van – kezdte V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Említette az adventi vásárokat, a Márton-napi kirakodásokat – miközben, mint fogalmazott, a zsebében maradt a „gyönyörű, szikrázó napsütésben...” kezdetű köszöntő szöveg.

Szerinte az a fontos, hogy senkinek ne szegje kedvét az időjárás.

– A gyerekekben reménykedhetünk, hiszen gyerekkorban nem volt kifogás, mindig volt kaland. Szóval meg kell tartani a gyermek lelket, polgármester asszony erre a legjobb példa – mondta a mesemondó Baksa Eszterről az országgyűlési képviselő.

Emlékeztetett a „névadó”, a völgyhíd építésére V. Németh Zsolt: akkor a nagyrákosi polgármester asszony erős férfivállakhoz hasonlította a hidat tartó oszlopokat – mert ilyen költői polgármesterek vannak az Őrségben.

Az államtitkár szerint, az ilyen őszies időre forralt borral kell készülni, de a pálinka is megteszi. Sokaknak pedig a forró kávé is elegendő volt: a feketés standnál többen is megfordultak a vásárnyitón.

A kétnapos program indításán festménykiállítás nyílt a tájházban: Balogh István Péter munkái kerültek a falakra. A budapesti születésű, őrségi festőművész alkotásait Tóth László méltatta. Az apró kiállítótérbe nem fért be az érdeklődő sokaság, így, ahogy a tanár úr fogalmazott, avantgárd stílusban nyílt meg a tárlat: bent a képek, kint a megnyitó.

– Kokas Ignác volt Balogh István Péter mestere a Képzőművészeti Egyetemen, ez a hatás pedig picikét tetten érhető a képeken – invitálta a tájképek megtekintésére az összegyűlteket Tóth László. Sokfélék a képek: a színhangulat adja az alapot, utána jön az improvizáció az alkotási folyamatban, hiszen zenész-festő a képek készítője.

A sokszor forró hangulatú, olykor pedig hideg tájképfestmények tökéletes kísérői a 16. Völgyhídi Vásárnak a tájházban, a kovácsműhelynél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!