Nagytilaj

2017.04.27. 19:00

Vértanú papok előtt tisztelegtek

Martincsevits Pál helyi születésű mártír katolikus pap emléke előtt tiszteleg az a vándorkiállítás, amely tegnap nyílott meg a település Szent Márton templomában.

Civil Tudósítónktól

A megszálló bolgár és szovjet csapatok áldozatául esett három vértanú pap életútjáról a Kaposvári Egyházmegye készített tablósorozatot az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A nagytilaji önkormányzat küldöttei már a tavalyi kiállítás-megnyitón elhatározták, hogy az anyagot bemutatják Vas megyében is.

P. Hajnal Zénó, Martincsevits Pál és Padányi Sándor a Kaposvári Egyházmegye papjaiként 1945-ben a Magyarországot lerohanó csapatok áldozataivá váltak. A bolgár katonák Gyékényesről lakoltatták ki az embereket, kényszerítve őket Szerbia felé. Hajnal Zénót, aki az üldözöttek védelmében kilépett elébük, azonnal lelőtték. A 36 éves nagytilaji pap szerette volna társát a haldoklók szentségében részesíteni, ám ekkor őt is agyonlőtték. Harmadik társuk a szovjet katonák embertelenségének lett az áldozata.

A három vértanú pap a pakodi temetőben talált végső nyughelyre. A vándorkiállítást Kaposvár után ezen a településen mutatták be, a harmadik helyszín Nagytilaj. A huszonkét tabló korabeli dokumentumok és hiteles tanúvallomások alapján mutatja be a három mártír pap életét és vértanúságának körülményeit. A templomban elhelyezett kiállítást csütörtök dél-után Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe. Emlékező szavaiban egyebek közt azt mondta: „Kell, hogy legyen élő emlékezet, mert a történelemnek és a múltnak szerves egységét vissza kell állítani".

Lekics Evelin szép énekszólója után Marics József berzencei plébános, történész, a kiállítás összeállítója tartott előadást. Elmondta: a három mártírpap emlékét saját hívő közösségük évtizedek óta őrzi. Annak ellenére, hogy a rendszerváltásig nevüket említeni vagy utánuk kutatni tilos és veszélyes volt, az államapparátus minden nyomot igyekezett eltüntetni.

- Megismerve történetüket elmondhatjuk, hogy Pál, Zénó és Sándor atya életében az Úristen mindannyiuk számára világossá tette Krisztus keresztjének misztériumát - hangsúlyozta a történész. - A diktatúra sötétségében Isten éppen hűséges áldozatvállalásuk által mutatta meg számunkra a hit világosságát, Krisztus követésének lehetőségét. Majd arra emlékeztetett: „Ha a fa gyökerei élnek, az emberiség és benne nemzetünk is tovább él."

Horváthné Kántor Klára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!