Nap képe

2016.09.29. 10:40

Tarka lepke, kis mese - arról, amit egyszer elrontunk

Tarka lepke, kis mese, szállj be Laci fejibe. Akkor is tudjuk (legalábbis egy bizonyos kor fölött), ha álmunkból ébresztenek föl, hogy Petőfi Arany Lacit ülteti a térdére ebben a versben.

Ölbei Lívia

De most hagyjuk a nagy "bajúszos" embereket meg a kiöntenivaló ürgéket. Menjünk el inkább Hermann Hesse vezetésével az álmok házába, és ott ismerkedjünk meg "A nagy pávaszem" történetével.

Fotó: Unger Tamás

Az elbeszélő egy csöndes estén  gyerekkori emlékét idézi föl, amikor nagy vágyakozásában egyszer ellopta barátja lepkegyűjteményének legbecsesebb példányát, legféltettebb kincsét, a nagy pávaszemet - amely persze azonnal megsérül, pozdorjává törik a zsebében, ahova rossz lelkiismerettel belegyömöszöli. Hiába vallja be tettét, a tönkretett lepkét már nem lehet helyreállítani: "Ekkor tapasztaltam meg először, hogy semmit nem tehetünk jóvá, amit egyszer elrontottunk. Elmentem, és örültem, amiért anyám nem kérdezősködött, hanem csak megcsókolt, és békén hagyott." Megcsókol, békén hagy - gyönyörködik.

Címkék#nap képe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!