Narda

2015.07.03. 14:49

A püspöki misén ott volt a Szent Márton ereklye

Narda – Az idén 15 esztendeje annak, hogy nyaranta gyerekeket táboroztat a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Dr. Veres András megyés püspök minden évben ellátogat Nardára és misét tart a tábor lakóinak.

Némethy Mária

Az idei püspöki szentmise a kis nardai templomban azért lesz emlékezetes, mert az egyházmegyében vándorútra kelt Szent Márton ereklyéje is ott volt látható az oltárnál. A megyés főpásztor egyházmegyénk védőszentjének jövő évi jubileumáról beszélt a gyerekeknek, meg arról is, mit jelent az ereklye a hívő emberek számára.

A püspöki szentmisére összegyűlnek minden évben a tábor lakói, önkéntesei a nardai templomban. Fotó: Tuczai Brigitta

Dr. Veres András az egész délelőttöt a karitász táborában töltötte. A gyerekekkel elbeszélgetett, szentképeket kaptak tőle, s megszemlélte az újabb fejlődést is a tábor körülményeiben. Az egykor üresen állt hatalmas plébániaépületben az idén egy nagy vizesblokkot alakíttatott ki a karitász, ettől jóval komfortosabb lett a kánikulai melegben a táborlakók élete, az udvaron röplabda és kosárlabda pályát építtettek, s a húsz köbméteres homokozót, ahol a kicsik nagyon szeretnek elidőzni, homokvárakat építeni, most hatalmas árnyékolók védik a tűző nap káros hatásától. Mindezt támogatásokból sikerült megvalósítaniuk.

– Nyolcadik éve táboroztatunk Nardán gyerekeket, s azt kell mondanom, a vidéki élet megismerése nagyon fontos például a szombathelyi gyerekek számára. Nardaiak lovagoltatják őket, íjászatot tanítanak nekik, mindig hoznak gyümölcsöt, süteményt, van aki megjegyezte, hogy na végre, megjöttünk, élet költözött a faluba. A régóta visszajáró gyerekek és segítő önkéntesek pedig azt figyelik, hogyan nőnek a szemközti ház gólyafészkében a kisgólyák, mikor repülnek majd első útjukra ide, a mi épületünkre – meséli Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója.

A megyés püspök is úgy ítéli meg, hogy a családok segítésének fontos része a karitász nyári tábora. Sok és jóféle ingert kapnak itt a gyerekek, hasznosan, önfejlesztően töltik az idejüket, megismerik a gyógynövényeket és azok hatásait is. Az idén augusztus 7-éig tart a táborélet Nardán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!