Nyőgér

2015.06.19. 08:52

Elgázolta a nyőgéri motorost, majd elhajtott a helyszínről – két év börtön a szlovák kamionosnak (frissítve)

A Sárvári Járásbíróságon június 16-án bíróság elé állt B. J. szlovák állampolgár segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, közúti baleset okozásának vétsége miatt. A vádlottat halmazati büntetésül két év szabadságvesztésre ítélték jogerősen. A vétke: elgázolt egy segédmotorost, majd továbbhajtott.

Bajdó Bettina

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2015. május 19-én délután egy nyergesvontatóból és a hozzá kapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel Bejcgyertyános felől Nyőgér irányába tartott. Egy balra ívelő kanyarban, az úttest menetirány szerinti jobb oldalán az előtte és a vele azonos irányba haladó segédmotoros kerékpár előzésébe kezdett. Ám ekkor szemből érkezett egy személygépkocsi, így az előzés befejezéséhez szükséges biztonságos úthossz nem állt rendelkezésre. A vádlott ezért visszatért a menetiránya szerinti jobb oldali sávba, és az előzés befejezése során - mivel nem tartott megfelelő oldaltávolságát - a félpótkocsi jobb hátsó részével az úttest szélétől 0,8 méter távolságra, mintegy 58-60 kilométer/órás sebességgel, érintőlegesen nekiütközött a sértett által vezetett segédmotoros kerékpárnak. Ennek következtében az letért az útról és a menetiránya szerinti jobb oldali vízelvezető árokba hajtott, ahol a sértett a segédmotoros kerékpárral elesett.

A vádlott észlelte a balesetet, azonban nem győződött meg arról, hogy a sértett segítségre szorul-e, ehelyett megállás nélkül továbbhajtott. A sértett a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott az adott közúton járműszerelvényével nem közlekedhetett volna.

A Sárvári Járásbíróság június 16-án, bíróság elé állítás során B. J. szlovák állampolgár vádlottat egy rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és egy közúti baleset okozásának vétsége miatt halmazati büntetésül két év szabadságvesztésre, két év közügyektől eltiltásra és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte jogerősen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!